Даље од „лаке зараде“ преко друштвених мрежа - углавном се заврши губитком

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у фото-галеријуАмерички долари и руске рубље
Амерички долари и руске рубље - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Народна банка Србије ових дана је упозорила грађанство на опасности од трговања бинарним опцијама које су високоризичне трансакције. Објашњавајући шта је то и како препознати опасност, професор банкарства на Београдској банкарској академији, Бранко Живановић каже да понуде за лаку и брзу зараду стижу преко друштвених мрежа.

Бинарна опција се сматра финансијским дериватом који посредством апликација на друштвеним мрежама укључује заинтерсоване у одређене транскације што може имати само два исхода, да изгубите све, или да добијете део од уложеног новца.

С обзиром на карактеристике многи је сматрају најприближнијом кладионици. Онај ко се упушта у то треба одређеног датума и у одрећено време да предвиди цену онога што је предмет бинарне опције и вољан је да, на пример, у то уложи 100 долара.  

У случају да сте, примера ради, тачно предвидели да ће цена назначене робе 22. фебруара 2021. године у 10 сати и 30 минута бити већа од 25 долара такозвани бинарни брокер ће вам као улагачу исплатити на почетку утврђену зараду. Ако је она договорена у висини од 70 одсто укупног улога, биће исплаћено 70 долара, а ако је цена испод 25 долара и нисте погодили, губите свих 100 долара.

© Depositphotos / PicsFiveБинарна опција је финансијски дериват попут кладионице. Ако погодите, нешто добијете, ако не погодите губите све што сте уложили.
Даље од „лаке зараде“ преко друштвених мрежа - углавном се заврши губитком - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Бинарна опција је финансијски дериват попут кладионице. Ако погодите, нешто добијете, ако не погодите губите све што сте уложили.

Позиви да ризикујете и зарадите стижу појединцима путем појединих електронских платформи.

„Вама стигне порука на различуите начине путем друштвених мрежа која заинтригира вашу пажњу. Отворите је, идете корак по корак, уносите своје податке, док вам се обећава зарада и  блинка понуда да ћете на брз и лак начин својим осећајем за посао стећи велики новац“, сликовит је Живановић.

Лакомост на лаку зараду углавном кошта

Купац овакве опције, практично покушава да као „добар познавалац“ предвиди смер кретања цене онога у шта улаже. Човек се, каже он, полакоми, уложи у врло кратком року на пример у кретање курса неког пара валута, кретање неке берзанске робе, барела нафте, жита, памука, кретање неког берзанског индекса, а нико не може да гарантује која ће цена бити у датом тренутку. Она у различитим деловима дана на различитим тржиштима, па чак и на истим, може да буде у већој или мањој мери различита.

У случају успешно предвиђеног кретања цене, остварује се добит у форми фиксног унапред познатог дела уложеног новца, што је обично 70-80 одсто улога, која треба да буде исплаћена преко електронске платформе. У случају неуспешног предвиђања губи се цео уложен износ.

Живановић напомиње да за разлику од традиционалних опција код којих постоји формализовани уговор који привредним субјектима и појединцима може да обезбеди заштиту од потенцијалних губитака изазваних неконтролисаним кретањима цена на финансијским и робним тржиштима, тога нема код такозваниох бинарних опција.

И ако има добитка, мањи је од уложеног

Бинарна опција, како истиче, спада у домен финансијско-инвестиционих “испада“.

„Разлика је у томе што код овог финансијског инструмента, ако га тако можемо назвати, ви немате могућност и право избора као код традиционалне опције - да ли ћете трансакцију реализовати у једном тренутку или по истеку рока одустати од ње. Само имате могућност добитка који је у старту за тридесетак одсто мањи од уложених средства и губитка, уз врло дискутабилну могућност заштите“, каже Живановић за Спутњик.

© Flickr / Dan MoyleУпуштање у трансакције посредством бинарне опције углавном доноси губитак јер је систем тако дизајниран да је добитак на страни бинарног брокера и платформе преко које се све одвија.
Даље од „лаке зараде“ преко друштвених мрежа - углавном се заврши губитком - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Упуштање у трансакције посредством бинарне опције углавном доноси губитак јер је систем тако дизајниран да је добитак на страни бинарног брокера и платформе преко које се све одвија.

Како је упозорила Народна банка Србије, купац бинарне опције у просеку губи новац јер је систем тако дизајниран да "шансе" иду у корист платформе.

Живановић напомиње и то да за безбедност рачуна инвеститора као и коначну исплату уговорне обавезе, у формату традиционалне опције, гарантују међународне берзе, превасходно инвестиционе али и пословне банке, инвестициони фондови, брокерско-дилерска друштва, који су најчешће високе репутације и неспорног капитала.

 „У случају такозване бинарне опције тешко је и докучити ко је гарант у крајњој инстанци, под које регулаторно тело подлеже њихово пословање, уопште, ко је надлежан за  арбитражу и евентуалну парницу у случају спора“, истиче он.

Само за хазардере

На питање колика је заступљеност трговања тим бинарним опцијама, истиче да су оне реткост и да за њима посежу инвеститори склони ризику, у највећој мери појединци.

„Бинарне опције су широм света под великом лупом и мада су имале узлет, њихов удео је јако мали. Углавном се односе, малтене на клађење по енглеским пабовима. То је пре неки инвестициони хир. Деца данас имају приступетим телефонским апликацијама, али и родитељским картицама и то носи додатни ризик“, упозорава Живановић.

© Wikipedia / PedjaNbgРегулаторна тела широм света имају негативан став према бинарној опцији као финансијском инструменту, на шта је грађане упозорила и Народна банка Србије.
Даље од „лаке зараде“ преко друштвених мрежа - углавном се заврши губитком - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Регулаторна тела широм света имају негативан став према бинарној опцији као финансијском инструменту, на шта је грађане упозорила и Народна банка Србије.

Уз напомену да регулаторна тела широм света имају негативан став према том такозваном финансијском инструменту, он упозорава и грађане и привредна друштва уздрже од таквих “бајковитих“ инвестиционих авантура и излета.

„У случају потребе за наступом на финансијским тржиштима услед вишка ликвидности наших грађана и привреде, они треба да се обрате на прво место својим пословним банкама, специализованим и лиценцираним брокерким кућама, а у случају било каквих недоумица, сумњи, коначан одговор потраже у Комисији за хартије од вредноси и у НБС које ће им отклонити и последњу дилему“, саветује саговорник Спутњика.

Тим пре што интернет платформе не испуњавају потребне регулаторне захтеве, што оставља простор за многобројне преваре. Онима који у том коцкању са бинарном опцијом буду на добитку може да се догоди и да платформа одбије да исплати остварену зараду. А могућа је, како је напоменула НБС, и злоупотреба података било да су у питању кредитне картице, било они из личних докумената корисника које су оставили приликом регистрације на интернет платформи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала