Ђерлек: Србија ће имати капацитета да производи „Спутњик Ве“ и за Европу и свет

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида "Спутњик Ве"
Вакцина против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Пратите нас
Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек каже за Спутњик да би производња руске вакцине „Спутњик Ве“ (Спутник В) у Србији могла да почне до краја године и да би Србија могла да постане прва земља у свету осим Русије која би производила ту вакцину. Он сматра да Србија има капацитет да производи вакцину и за потребе Европе и света.

Делегација из Русије данас стиже у Институт „Торлак“ како би проценила технолошке и кадровске капацитете Института за производњу вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V).

„Људи из Русије ће нам рећи колико су задовољни с оним што имамо у просторном и капацитету пуњења и дати нам сугестије. Разменићемо мишљења и очекујемо само лепе ствари. Наравно да ће ту бити недостатака које ћемо морати да поправимо, али најважније је да се заједно договоримо да што пре почнемо прву фазу. Неће то ићи баш тако ’глатко‘ да можемо да кажемо да почињемо за пет дана. Ипак треба обезбедити све услове који су по медицинским стандардима и ту не смемо да направимо ниједну грешку“, напоменуо је Ђерлек данас за Спутњик.

© Фото : Спутњику уступила Влада СрбијеДржавни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек прима вакцину „Спутњик Ве“ (Sputnik V)
Ђерлек: Србија ће имати капацитета да производи „Спутњик Ве“ и за Европу и свет - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек прима вакцину „Спутњик Ве“ (Sputnik V)

Производња вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) до краја године

Производња вакцине одвијала би се у две фазе. Прва је пуњење и паковање вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V), за коју би се смеса добила из Москве. Машина за пуњење је већ купљена, а читав процес би могао да почне за два до три месеца.

Да би процес што пре био завршен, упоредо с првом, отпочела би и друга фаза, која подразумева изградњу и оспособљавање новог погона за производњу вакцине.

„Цео пројекат производње вакцине требало би да буде готов до краја године, а можда и неколико месеци раније. Ми бисмо били прва земља осим Русије у свету која би производила ’Спутњик Ве‘ (Sputnik V) вакцину у овом тренутку. Имамо велике речи захвалности за председника Путина који је то одобрио. Ипак је технологија ’Спутњик Ве‘ вакцине још непозната. Њу знају само људи у Институту ’Гамалеја‘, али су спремни да је открију нашим стручњацима“, истакао је Ђерлек.

Договор Вучића и Путина – гаранција

На питање, да ли је Србија спремна да до краја године оспособи погон за производњу вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V), Ђерлек одговара да верује у кредибилитет договора између председника Александра Вучића и Владимира Путина.

„Када добијемо обећање од председника Путина да ћемо бити у партнерским односима с Институтом ’Гамалеја‘, онда ту заиста немам дилему, јер се ради о човеку који има изузетну позицију у светској политици“, изричит је Ђерек.

Ђерлек је истакао да је за Србију велика част то што Русија подржава производњу вакцине у нашој земљи.


Сазнајте више о руској вакцини „Спутњик Ве“ (Sputnik V):

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала