У Мађарској почела вакцинација „Спутњиком Ве“

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаМедицинска сестра припрема вакцину против ковида "Спутњик Ве"
Медицинска сестра припрема вакцину против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Пратите нас
Мађарска је почела да вакцинише становништво руском вакцином против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), наведено је у саопштењу које је објављено на сајту владе те земље.

Према речима шефа канцеларије мађарског премијера Гергеља Гуљаша, „Спутњик Ве“ ће бити коришћен у четвртак и петак у четири амбуланте за вакцинацију у Будимпешти.

Мађарски лекари вакцинишу руском вакцином људе узраста до 75 година који немају хроничне болести, додао је Гуљаш.

Раније је мађарски министар рада Миклош Каслер саопштио да је Национални центар за јавно здравље Мађарске одлучио да се руски препарат против новог вируса корона, вакцина „Спутњик Ве“ може користити у овој земљи.

Иначе, Мађарска је у новембру 2020. постала прва земља Европске уније којој су испоручени узорци вакцине „Спутњик Ве“ за спровођење испитивања. У јануару 2021. године, Мађарски национални институт за фармакологију и безбедност хране завршио је проверу документације о вакцинама „Спутњик Ве“ и прелиминарно одобрио овај лек. Коначну одлуку о употреби руске вакцине требало је да донесе Национални центар за јавно здравље.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала