Представљен нови пакет помоћи: Свима по 60 евра — кад се пријавити, ко добија додатних 50 евра

© Tanjug / TARA RADOVANOVICМинистар финансија Синиша Мали
Министар финансија Синиша Мали - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Министар финансија Синиша Мали представио је са премијерком Аном Брнабић нови пакет помоћи привреди и грађанима у вредности од 249,4 милијарде динара.

Када је реч о директној подршци за грађане Србије, прошле године је за 6.118.911 грађана исплаћена једнократна новчана помоћ од 100 евра.

Како је поручио министар Мали, наставиће се у том маниру и ове године тако што ће се грађанима који се буду пријавили исплатити укупно 60 евра и то најпре у мају 30 евра, а затим у новембру још 30.

Потребно је да се пријаве на исти начин као и прошлог пута, преко портала Управе за трезор или путем кол-центра, а пријављивање ће почети крајем априла. Као и прошлог пута, пензионери и примаоци новчаних социјалних давања неће морати да се пријављују већ ће бити аутоматски пријављени.

За најстарије суграђане спремљен је и додатни новац, тако да ће они у септембру добити додатних 50 евра, што значи да ће укупно у току године добити 110 евра. За ових додатних 50 евра биће издвојено још 10 милијарди динара.

„Ово је народни новац и одговорна економска политика“, оценио је Мали.

Министар финансија изјавио је и да је у среду завршена исплата увећаних јануарских пензија за 5,9 одсто свим пензионерима.

„Са јучерашњим даном исплатили смо за више од 1,7 милиона пензионера увећану јануарску пензију за 5,9 одсто, по швајцарској формули“, рекао је Мали.

© Tanjug / TARA RADOVANOVIC„Хоћемо да помогнемо грађанима и привреди и да их спремимо за време после пандемије, да направимо јуриш и на светска тржишта и остваримо бржи развој“
Представљен нови пакет помоћи: Свима по 60 евра — кад се пријавити, ко добија додатних 50 евра - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
„Хоћемо да помогнемо грађанима и привреди и да их спремимо за време после пандемије, да направимо јуриш и на светска тржишта и остваримо бржи развој“

Мали је навео да је досадашња помоћ за ублажавање последица ковида-19 вредна укупно вредна 953 милијарде динара, односно око осам милијарди евра.

„Ово је изузетно велики и свеобухватан пакет помоћи“, нагласио је Мали у Палати Србија на представљању трећег пакета мера за помоћ привреди и грађанима.

Мали је истакао да учешће јавног дуга Србије и уз трећи пакет помоћи неће прећи 60 одсто БДП-а, наводећи да држава води одговорну економску политику и да смо очували макроекономску стабилност.

„Хоћемо да помогнемо грађанима и привреди и да их спремимо за време после пандемије, да направимо јуриш и на светска тржишта и остваримо бржи развој“, рекао је Мали.

Министар је навео да ове године охрабрује то што су бројке из јануара много боље него што се очекивало и да је, уместо планираног дефицита у буџету од 13,4 милијарди динара, остварен суфицит од 13,3 милијарди динара, пренео је Танјуг.

Прва исплата 50 одсто минималца у трећем пакету 8. априла

Прва исплата 50 одсто минималне зараде за предузетнике, микро, мала и средња предузећа предвиђена трећим пакетом мера подршке очекује се 8. априла, рекао је Мали.

Он је навео да је новим пакетом предвиђено три исплате половине минималца за март, април и мај.

Пријава послодаваца који намеравају да користе ту подршку коју даје државе почеће од 1. марта на сајту Пореске управе, додао је министар финансија.

„Пријава послодаваца је једноставна, уз ограничење за све оне који прихвате помоћ, а то је да не смеју да отпусте више од 10 одсто запослених након три месеца од исплате последњег минималца и да исплаћују дивиденде“, рекао је Мали.

У трећи пакет подршке укључена су, каже Мали, за разлику до претходна два пакета, велика предузећа, јер и она након годину дана пандемије трпе последице, што је додатних 300.000 запослених који могу да користе помоћ.

Мали је нагласио и да су у трећем пакету идентификовани најугроженији сектор, тако да сектор угоститељства и туризма може да рачуна на још један пуни минималац.

Банкомат - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2021
Како до 60 евра од државе: Детаљно упутство за пријаву
„Април, мај, јун по 50 одсто и у јулу ћемо исплатити пун минималац за овај сектор који сматрамо најугроженијим“, рекао је Мали.

Ту су, како је напоменуо, још две секторске мере —  за све градске хотеле, које укључују помоћ која је пружена и прошлим пакетом, а то је 350 евра по лежају и 150 евра по соби, а за сектор аутобуских превозника по 600 евра за сваки аутобус.

Очекује се за око 10 дана да Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре распише јавни позив за аутобуске превознике, казао је министар финансија.

„Већ од априла очекујем и прве исплате и за овај угрожени сектор“, најавио је Мали.

Трећи пакет предвиђа две гарантне шеме, модел за који Мали каже да је и претходном пакету обезбедио опстанак великог броја микро, малих и средњих предузећа.

„У разговору са банкама изаћи ћемо са додатних 500 милиона евра за најугроженија предузећа. Држава ће више да гарантује банкама како би преузеле ризик за предузећа која су највише угрожена“, рекао је Мали.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала