Пуховски: Доста хладноратовске хистерије око западних и источних вакцина

© Фото : Правительство Буэнос-Айреса / Уђи у базу фотографијаРуска вакцина против ковида "Спутњик Ве"
Руска вакцина против ковида Спутњик Ве  - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Пратите нас
Доста хладноратовске хистерије око западних и источних вакцина. Да могу и ја бих примио руску вакцину, каже хрватски професор Жарко Пуховски, који сматра да је парадокс да би Европа имала довољно цепива да је у САД победио Трамп јер би Америка узимала мање вакцина него што то ради с Бајденом.

Пуховски овако коментарише чињеницу да све више хрватских грађана захтева да могу да се вакцинишу и руском вакцином „Спутњик В“ и да због тога опседају позивима руску амбасаду у Загребу.

И Хрватска да иде на руска и кинеска цепива

„Очито је да се у добром делу такозване Западне Европе дошло до уверења да треба ићи и на кинеска и руска цепива, јер прво нема довољно ових које се производе у Европи и Америци. Друго, мени се чини да нема уопште никакве расправе о томе да је једина логика која је допуштена логика да ли одређена вакцина удовољава стандардима“, истиче за Спутњик Пуховски,  професор Филозофског факултета у Загребу, политички аналитичар, филозоф и бивши председник Хрватског хелсиншког одбора. 

У све се опет умешала политика јер, како каже, два од три његова пријатеља доктора сматрају да је руска вакцина барем једнако добра ако не и боља од западне и да је у прилици сигурно би је и сам примио.

Зоран Пусић председник НВО „Одбор за људска права“ подсећа да је Хрватска већ уговорила испоруке вакцине са другим произвођачем као и да мора пратити инструкције из ЕУ, али и додаје да је Мађарска која је такође чланица ЕУ поступила мимо ЕУ.

„Руска вакцина је, рекао бих, сада добила зелено светло што се тиче већег дела Европске уније и мислим да ће ЕУ, ако буде мањак вакцина, увозити руско цепиво“, каже наш саговорник.

ЕУ ће морати да „пригрли Спутњик В“

Наш саговорник напомиње да када су се у ЕУ опредељивали за куповину вакцине о руској и кинеској вакцини није било довољно информација. Пусић додуше признаје да је тада био велики притисак чак и због уговорених вакцина „Модерна“, „Фајзер“ и „АстраЗенека“ да нису довољно испитане да би се људи вакцинисали, као и да неке од њих не би смели да приме људи старији од 60 година, и да то није био само проблем у Хрватској.   

Подсећања ради, хрватски „Вечерњи лист“ је објавио је да је хиљаде грађана Хрватске контактирало Амбасаду Русије у Загребу у потрази за руском вакцином против коронавируса. Додаје се и да хрватске власти засад нису упутиле званичан захтев у вези са набавком Спутњика В, иако је руска амбасада „под опсадом" Хрвата и да свакодневно одговара на десетине и десетине питања грађана Хрватске упућених путем телефона или е-мејла, о томе како доћи до руске вакцине.

Мали број вакцинисаних у Хрватској

Грађани, међу којима и руски држављани у Хрватској, питају могу ли се вакцинисати у руској амбасади или тамо купити вакцину, где и како могу до цепива, док поједини питају могу ли отпутовати у Русију и тамо примити Спутњик В, пише загребачки дневник.

"Наравно да бисмо желели да помогнемо, али ми не вакцинишемо нити набављамо вакцине", рекли су у амбасади за Вечерњи лист и додали да у Русији вакцинишу само руске држављане.

У Хрватској је до сада од 4,058 милиона становника колико ова држава броји вакцинисано свега двоје-троје на сто људи.

Према последњим информацијама, у Хрватској би ускоро могла бити доступна и вакцина произвођача АстраЗенека/Оксфорд, а како је најавио Хрватски завод за јавно здравство (ХЗЈЗ), током фебруара очекује се испорука 150.000 доза ове вакцине.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала