Русија одбија да прави уступке Америци и НАТО у ракетним споразумима

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаМосква
Москва - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе и НАТО треба да схвате да је време једностраних уступака Русије по питању контроле наоружања давно прошло, рекао је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.
„Русија, као и свака друга земља, има своје законите интересе, своје бриге. Наше колеге, како у Вашингтону, тако и у неким другим престоницама, треба то да схвате и узимају у обзир. У оваквим питањима не може постојати једносмерна улица. Овде нема места уступцима који су под притиском или не наилазе на реципроцитет. Само равноправан дијалог може довести до постизања уравнотежених, узајамно прихватљивих споразума“, рекао је Рјабков.

Према његовим речима, убеђен је да поштовање тих принципа остаје кључ успешне сарадње у питањима јачања међународне безбедности и стабилности.

Продужење Споразума о смањењу и ограничавању стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) не представља уступак ни Москве ни Вашингтона, нагласио је дипломата.

„Важно је истаћи да није било говора и не ради се о било каквим уступцима ни са једне стране. Уверени смо да заједничка одлука наших земаља о продужетку споразума подједнако одговара и њиховим националним интересима“, истакао је Рјабков.

Такође је нагласио да ће се, захваљујући том кораку, у односима Русије и САД на одређени период сачувати „неопходни ниво узајамне предвидљивости и транспарентности у области стратешког офанзивног наоружања“. То само по себи има изузетно велики значај за јачање међународне безбедности и стабилности, додао је дипломата.

Према његовим речима, продужењем споразума СТАРТ 3 Москва и Вашингтон су отворили нови прозор могућности за дипломатију када је реч о потрази за перспективним решењима у области контроле наоружања.

Руски дипломата је такође поручио да уколико САД одбију да разговарају о проблемима око њихових система противракетне одбране, шанси за склапањем новог споразума са Вашингтоном који би заменио споразум СТАРТ 3 практично нема.

Додао је да Америка „прилично одговорно“ испуњава продужени СТАРТ 3, али остаје познати проблем са укључивањем у споразум одређеног броја модернизованих носача ракета „о којима ће се и даље разговарати“.

Рјабков је додао да су Москва и Вашингтон започели процедуру за усаглашавање распореда провера и консултација у оквиру продуженог споразума СТАРТ 3.

Рјабков се осврнуо и на Споразум о отвореном небу, рекавши да Русија не искључује могућност да обустави процедуре за излазак из споразума уколико САД преиспитају своју одлуку о повлачењу, али „нико не треба да очекује уступке од Русије“.

Подсетимо, договор о продужењу Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) између Русије и Америке ступио је на снагу 3. фебруара.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала