Русија сумња да Запад припрема ограничени нуклеарни сукоб

Нуклеарни рат - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Пратите нас
Неспремност Запада да потврди формулацију Горбачова-Регана о неприхватљивости нуклеарног рата изазива сумње у то да се припрема ограничени нуклеарни сукоб, рекао је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.

Он је истакао да у Вашингтону „са заносом и јавно“ говоре о дестабилизирајућим концептима који не искључују могућност употребе нуклеарног оружја у оружаном сукобу.

„Категорички одбацујемо концепт ограниченог нуклеарног рата. Категорички се не слажемо са покушајима да нам се припишу неке идеје у духу ескалације ради деескалације. Сматрамо да се они који се тиме баве сами крећу у правцу увођења таквих идеја у своје војно планирање“, рекао је дипломата.

Такође је истакао да је неопходно потврдити формулу Горбачова – Регана о томе да „у нуклеарном рату не може бити победника и он никад не треба да се започне“. То треба учинити како билатерално, тако и у ширем формату нуклеарне петорке, додао је Рјабков.

„Та јасна и прецизна констатација данас треба да буде колективно подржана. Свету је потребан такав сигнал. И неспремност западних колега да се сложе са тим нашим предлогом само појачава сумњу у то у ком правцу иде њихова војна мисао и не планирају ли они ограничени нуклеарни сукоб“, рекао је дипломата.

Председник СССР-а Михаил Горбачов и председник САД Роналд Реган својевремено су утврдили да је нуклеарни рат неприхватљив.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала