Русија: Војна активност Норвешке подрива стабилност у региону

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Пратите нас
Повећавање војне инфраструктуре у Норвешкој подрива регионалну безбедност и штети односима са Русијом, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Сматрамо да таква активност Осла представља претњу регионалној безбедности и ‘ставља крст’ на традиционалну норвешку политику неразмештања страних база на својој територији у мирно време“, рекла је Захарова на редовном брифингу.

Москва се нада да ће Осло одговорно градити своју политику на северу и „уздржати се од корака који подривају регионалну стабилност и наносе штету билатералним односима“, нагласила је она.

Како је навела, Москва је обратила пажњу на информације о припремама за размештање ескадриле америчких стратешких бомбардера у норвешкој ваздухопловној бази Ерланд у региону Трондхајм ради извођења заједничких војних вежби.

„Ову одлуку Осла сматрамо још једним кораком у ланцу сличних акција за повећање војне активности на Далеком северу, у непосредној близини руских граница“, констатовала је портпаролка руског Министарства спољних послова.

Захарова је приметила да се недалеко од норвешког Тромса завршава изградња луке за америчке подморнице, а осим тога, на северу земље су трајно распоређене јединице маринског корпуса из Велике Британије, Холандије и Сједињених Америчких Држава.

„Збуњују коментари министра одбране Норвешке да акције његове земље наводно имају стабилизујући ефекат и да наводно нема разлога за посебно оштру реакцију Москве. Тешко да се може говорити о смирености када расту тензије и ствара се моћна платформа за извођење војних операција против наше земље“, закључила је портпаролка Министарства спољних послова.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала