Си Ђинпинг у разговору са Бајденом: Сукоб Кине и Америке би био катастрофалан за цео свет

© AP Photo / Charles DharapakСи Ђинпинг и Џо Бајден
Си Ђинпинг и Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Пратите нас
Председник Кине Си Ђинпинг, у разговору са америчким лидером Џозефом Бајденом, изјавио је да би сукоб две државе представљао катастрофу за цео свет.

Према речима Сија, сарадња је једини избор у билатералним односима Пекинга и Вашингтона.

„Кинеско-америчка сарадња одговара како САД, Кини, тако и целом свету. Сукоб Кине и САД би сигурно био катастрофалан за обе земље и за цео свет“, преноси Централна телевизија Кине речи Сија.

Он је нагласио да, без обзира на различите погледе на нека питања, стране треба да решавају несугласице на бази узајамног поштовања и да теже да избегавају погрешне калкулације и осуде.

Председник Кине је указао да Пекинг и Вашингтон треба да сарађују у глобалној борби против пандемије, у опоравку светске економије, да подржавају регионални мир и стабилност.

„У садашњој ситуацији, Кина и САД, као сталне чланице СБ УН имају посебну међународну одговорност и обавезу. Државе треба да прате трендове, заједно обезбеђују мир и стабилност у Азијско-пацифичком региону, дају историјски допринос у осигурању мира и стабилности у целом свету“, закључио је он.

Си је позвао Вашингтон да поштује кључне интересе Кине и покаже уздржаност када се тиче питања Тајвана, аутономне области Синђанг и Хонгконга.

Ово је био први разговор два председника, након што је Бајден званично постао председник САД.

Прочитајте још:

САД преиспитују одлуку Трампове администрације да је Кина починила геноцид

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала