Зеленски: Кијев прихвата само формат размене заробљеника по принципу „сви за све“

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Пратите нас
Кијев не признаје ниједан формат за размену заробљеника у Донбасу осим по принципу „сви за све“, други предлози се сматрају провокацијама, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски током радне посете Донбасу са амбасадорима земаља Г7.
„Договорили смо се у децембру о размени ‘сви за све’. Не знамо за друге формате размене, не признајемо друге формате размене“, рекао је Зеленски, преноси телевизија „Украјина 24“.

Према његовим речима, оне размене које су се раније спроводиле одвијале су се у одређеном формату, конкретно, људе са спискова проверавале су обавештајне службе Украјине.

„Све друге формате сматрамо провокацијама“, истакао је Зеленски. Истовремено је подсетио да је Кијев предао свој део спискова за размену заробљеника.

Раније су стални представници Доњецка и Луганска у контакт групи за Донбас, Наталија Никонорова и Владислав Дејњего, саопштили да ће самопроглашене републике једнострано предати Кијеву групу притворених лица уз посредовање Виктора Медведчука, шефа политичког савета парламентарне фракције Опозициона платформа – за живот.

Шеф кијевске делегације контакт групе за Донбас Леонид Кравчук рекао је да неће бити предаје притвореника украјинским властима из Доњецке и Луганске народне републике и да размена треба да се одвија на нивоу државе, а не приватних лица.

Прва за две године размена заробљеника догодила се у Донбасу 29. децембра 2019. године. Кијев је предао ДНР и ЛНР 124 људи, а Доњецк и Луганск су Кијеву предали 76 особа. Након тога је започео рад на формирању нових спискова размене. Кијев је 16. априла 2020. године предао још 14 особа ДНР и ЛНР. Почетком децембра, шеф кијевске делегације у контакт групи Леонид Кравчук рекао је да размена заробљеника неће бити обављена до краја ове године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала