Удар на симбол Трампове ере

© AFP 2023 / SAUL LOEBДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2021
Пратите нас
Амерички председник Џо Бајден, након наредбе да се обуставе сви радови на зиду на граници са Мексиком, укинуо је и декрет свог претходника Доналда Трампа, који је 2019. године прогласио ванредно стање на америчко-мексичкој граници како би обезбедио финансирање изградње зида.

У писму које је јуче упућено председници Представничког дома Ненси Пелоси, Бајден је обавестио Конгрес да је Трампова одлука била неоправдана и да се новац пореских обвезника више неће трошити на тај зид, пренела је агенција АП.

Трамп је 2019. године, да би заобишао Конгрес који му није одобрио средства за изградњу зида, прогласио ванредно стање на јужној граници и на тај начин узео новац из војног буџета.

Подизање зида на граници са Мексиком како би се спречио илегални улазак у САД, крујумчарење и друге нелегалне радње било је окосница Трампове предизборне кампање 2016. године која га је, према мишљењу многих, увела у Белу кућу. Такозвани „Трампов зид“ постао је симбол његовог мандата и предмет критика политичких противника.

Када је Трамп у јануару 2017. инаугурисан, на граници са Мексиком већ су постојале различите врсте ограда у дужини од 1.000 километара, а током његовог мандата САД су завршиле подизање зида у дужини од око 720 километара од планираних 1.192 километра. 

Љубинка Милинчић - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2021
Љубинка Милинчић: Нови Бајденов свет — Путин „да плати“, Кина да се обузда, а Србија... /видео/

Колико је тачно новца потрошено на изградњу граничног зида у четворогодишњем Трамповом мандату није познато, али Би-би-си наводи да је потрошено око 15 милијарди долара.

Бајден је раније наредио да се процене материјални губици обустављања градње зида пре доношења даљих одлука.

Ограђивање граница САД и Мексика први пут озбиљније позабавила администрација Џорџа Буша млађег, који је покренуо иницијативу 2005. године, да би 2006. године био донет закон о финансирању градње физичких баријера у дужини од 1.125 километара на више од 3.000 километара дугачкој граници између две земље.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала