Да ли пандемија ипак успорава: Зашто су стручњаци изненађени /видео/

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаЗдравствени радници у болници за инфективне болести у Волгоградској области Русије
Здравствени радници у болници за инфективне болести у Волгоградској области Русије - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2021
Пратите нас
Светска здравствена организација (СЗО) потврдила је да се четврту недељу заредом смањио број нових случајева заразе вирусом корона на светском нивоу. Научници се сада питају шта је узрок и шта је успорило корону на светском нивоу.

Пандемија је достигла врхунац почетком јануара са готово пет милиона нових случајева у току недељу дана. Почетком фебруара број је пао на око три милиона, готово 40 одсто мање. Иако се број случајева још увек повећава у многим земљама, према извештају СЗО, тај тренд пада на светском нивоу је охрабрујући, преноси немачки НТВ.

У апсолутним бројкама, број случајева пада, посебно у Европи, Северној и Јужној Америци. Број новозаражених највише пада у САД, где је забележено готово 200.000 случајева мање на недељном нивоу. Пет од шест регија СЗО недавно је забележило смањење броја нових случајева за више од 10 одсто недељно. Број нових смртних случајева такође је пао за више од 10 одсто недељно.

Према мишљењу стручњака, глобална кампања вакцинације још не може да утиче на број случајева, јер је на светском нивоу реч о малом проценту вакцинисаних.

Како је рекао немачки епидемиолог Клаус Штер, који је неколико година водио глобални програм грипа СЗО и био координатор за истраживање САРС-а у Немачкој, значајан пад случајева у свету је „изненађујући феномен“.

„Разговарао сам са мојим колегама из СЗО, али нема јасног објашњења. Као и код свих природних догађаја, и у пандемији постоје феномени о чијем се објашњењу само може нагађати“, рекао је Штер за немачки НТВ.

Немачки епидемиолог каже да је и у пандемијама грипа 1957. и 1968. године примећено нешто слично, таласи избијања који су дуги 10 до 12 недеља, а затим се повлаче.

„Могуће је да је то повезано са ограниченом покретљивошћу током пандемије, на пример због локдауна. Напредна имунизација становништва такође би могла играти улогу ако је велики део популације био заражен, односно ако се догодио имунитет крда“, наводи Штер.

Додаје како се почетак имунитета крда може видети на примеру САД. До сада се претпостављало да 60 до 70 одсто популације мора бити имуно како би се он развио. Тада патоген више не проналази довољно нових домаћина и пандемија застаје. Према службеним подацима, међутим, до сада је у САД заражено 27 милиона људи, док је 10 милиона вакцинисано, што је заједно око 11 одсто становништва те земље.

„Разне серолошке студије из САД и Европе сугеришу да је број заражених четири до шест пута већи него што је број регистрованих случајева. Тако би у САД 30 до 48 одсто становништва до сада прележало вирус корона и створило имунитет, што би могло имати успоравајући учинак на процес заразе. У сваком случају, за то постоје назнаке. Број пријављених случајева у САД масовно је опао. Мере ограничења у САД мање су строге него у многим европским земљама. Ипак, упркос позитивном развоју, пандемија још није готова“, казао је Штер.

Стручњаци упозоравају и да би број случајева на светском нивоу могао да се повећа почетком зиме на јужној хемисфери, где је сада лето, пише немачки медиј.

Такође, упозоравају и на појаву нових сојева вируса корона, као што су британски, јужноафрички...

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала