Хитно затворите школе! Упозорење лекара због алармантног ширења вируса међу децом у Врању

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICЖена са дететом испред ковид амбуланте ДЗ Савски венац
Жена са дететом испред ковид амбуланте ДЗ Савски венац - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2021
Пратите нас
У последња 24 сата у Врању је регистровано 112 новооболелих од корона вируса, а у Пчињском округу 129. Алармантан је податак да је међу њима чак двадесеторо деце од 1 до 20 година старости. Ово је ванредна епидемиолошка ситуација, хитно затворите све школе, поручују лекари.

"Ово што се дешава у Врању можемо назвати ванредном епидемиолошком ситуацијом, мишљење нас лекара са терена је да све основне школе одмах морају да пређу на наставу на даљину", апелује епидемиолог Слађан Станковић из Градског завода за јавно здравље Врања.

Школе у Врању пред затварањем?

Он подсећа да деца не иду у средње школе, али додаје да је заиста неопходно да локални штаб за ванредне ситуације поново размотри затварање основних, јер је вирус очигледно ушао и у њих. Додаје да је неопходно и да се додатно ограничи радно време кафића и ресторана.

© Wikipedia / WlodzimierzУ последњих 24 сата у Врању је заражено чак двадесеторо деце, међи њима је најмађа беба од годину дана.
Хитно затворите школе! Упозорење лекара због алармантног ширења вируса међу децом у Врању - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2021
У последњих 24 сата у Врању је заражено чак двадесеторо деце, међи њима је најмађа беба од годину дана.

"Људи су се опустили, зато је важно и да се скрати радно време трговинским објектима. Такође, важно је да се у затвореним просторима повећано ангажује рад инспекције која проверава ношење заштитних маски, то подхитно мора да се уради", апелује доктор Станковић.

Он додаје да је неопходно да се контролишу и друге мере везане за боравак у затвореном, а посебно дезинфекција јавних објеката и дезинфекција руку, јер то очигледно није случај, у супротном, не би било оволико заражених.

Зараза се брзо шири

Станковић каже да се корона шири изузетно великом брзином, али да, на срећу, нема тежих клиничких слика.

"Доминирају лакши клинички облици са симптомима који не захтевају хоспитализацију, у 90 одсто случајева су лакши облици, али брзина ширења вируса заиста јако забрињава. Болнички капацитети су на неком нивоу који је непромењен последњих неколико дана, попуњене су три четвртине капацитета".

Станковић додаје да је локални Штаб за ванредне ситуације заседао у среду и апелује да се хитно састане поново и послуша препоруке епидемиолога са терена.

Обољевају целе породице

"Само данас је двадесеторо заражених више него јуче, а узраста су од 1 до 20 година, то је алармантрно. Овако брзо ширење заразе подразумева велики број извора, велики број оболелих и чланова њихових породица који потенцијално такође могу бити нови извори заразе. Бележимо да готово целе породице обољевају, има случајева и међу здравственим радницима, али наручито ученика у средњим школама", каже Станковић.

Овај лекар подсећа надлежне у Врању да је и премијерка Ана Брнабић наложила веће ангажовање инспекцијских органа.

Македонци масовно долазе у Лидл

Да је потребно хитно пооштрити мере слаже се и Војкан Ристић, новинар листа Данас, који за Спутњик коментарише изјаву епидемиолога Бранислава Тиодоровића из Кризног штаба да је разлог скока броја оболелих то што су се људи опустили, али и да држављани Северне Македоније масовно долазе у продавнице у Врању.

© Sputnik / СпутњикПрецењује се да од три до пет хиљада људи из Северне Македоније долази сваког викенда у Врање у шопинг.
Хитно затворите школе! Упозорење лекара због алармантног ширења вируса међу децом у Врању - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2021
Прецењује се да од три до пет хиљада људи из Северне Македоније долази сваког викенда у Врање у шопинг.

"Три до пет хиљада Македонаца долази за викенд, пошто је отворен Лидл, ти људи поштују мере, видим да носе маске, али једноставно, то је велика количина људи, ненормална. Да ли су они донели вирус, не могу да тврдим. Мини шенген је уведен, нема ПЦР тестова, пуно људи долази у трговину... Све ово је изазвало социјално отуђење, људи користе да дођу да мало шопингују, то доживљавају као лек за стрес", каже Ристић.

Он додаје да је очигледно да су мере попустиле на свим нивоима, што се види и на јавним местима, тешко је, каже, видети одговорне који све време носе маске.

"Вирус је свуда, може да га донесе и неко ко стиже из Београда, аутобуси саобраћају нормално, сасвим је свеједно. Овде раде и позоришта и бисокопи, уз дистанцу, али у овој ситуацији, заиста су нам неопходне нове мере", каже Ристић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала