Из САД и Немачке вршиће се највећи притисци на Србију због КиМ

© AP Photo / Markus SchreiberЏо Бајден и Ангела Меркел
Џо Бајден и Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2021
Пратите нас
Међу спољнополитичким приоритетима нове америчке администрације је и Западни Балкан, речено је у телефонском разговору председника САД Џозефа Бајдена и немачке канцеларке Ангеле Меркел. И управо из ове две државе биће највећи притисци на Србију због Косова и Метохије, каже Слободан Ерић, у ауторском тексту објављеном у Геополитици. 

Промена власти у Вашингтону изазвала је забринутост у Србији да ће на Балкану поново бити главна мета америчке империјалне политике. Иако су прижељкивали, Србима се неће испунити жеља да буду на маргини и периферији интереса америчке спољне политике. И Вашингтон и Брисел тражиће од Србије да са Косовом потпише правно-обавезујући „Споразум о нормализацији“, чија је суштина да Србија дефакто и дејуре призна независно Косово као самосталну и суверену државу. 

Нема разлога за страх

Разлога за забринутост има, али не и за страх. Време је да Србија почне да води једну проактивнију спољну политику поводом Косова. 

Србија најпре треба да инсистира да се питање Косова и Метохије врати у Савет безбедности УН, где Србија има два поуздана партнера и савезника – Русију и Кину. Време је да Србија почне да напушта преговарачки процес које води ЕУ јер су досадашњи ефекти посредовања Брисела апсолутно штетни по наше националне и државне интересе.

Повлачење из разговора са Бриселом не би требало да води смањивању дипломатских активности Србије, већ напротив, њиховом интензивирању кроз билатералне разговоре са званичницима појединих европских држава. Између земаља чланица и политичког естаблишмента у Бриселу, који их формално представља, ипак постоје разлике, не само интересне него и идеолошке природе.

Сергеј Михев, руски аналитичар, рекао је својевремено у интервјуу Геополитици да је након победе Трампа на америчким изборима 2016, да су Брисел и ЕУ постали „центар идеолошког глобализма“. Проблем је што је највећи заговорник независног Косова истовремено и најмоћнија чланица ЕУ – Немачка – иако се из Берлина неће тако јавно чути овакав закључак. Изласком из ЕУ Велика Британија ће почети све више да ревитализује своју традиционалну спољну политику равнотеже снага према Европи. Та политика, у пракси, поред осталог, значи и обуздавање Немачке, тако да део наших дипломатских напора треба да буде усмерен и ка Лондону. 

© Фото : ГеополитикаСлободан Ерић: Најзначајнији савезник Србије у одбрани Косова је Русија
Из САД и Немачке вршиће се највећи притисци на Србију због КиМ  - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2021
Слободан Ерић: Најзначајнији савезник Србије у одбрани Косова је Русија

Париз, који са Берлином чини осовину ЕУ, треба да буде такође адреса Србији за тражење подршке о Косову, а улогу Француске, некадашњег историјског савезника као могућег партнера и у будућности, по разним питањима, не треба искључити. Када је турски премијер Ердоган, сањајући своје империјалне снове, кренуо да жестоко војно провоцира Грчку, једина земља која је одлучно стала у заштиту Атине била је Француска. Француска је послала своје ратне авионе и бродове Ратне морнарице у Источни Медитеран, а грчки премијер Мицотакис је, захваливши се Паризу на томе, додао „да Грчка и Француска следе нови оквир стратешке одбране“. 

Србија има пријатеље и у ЕУ

Поред Шпаније, која је показала истрајност у одлуци да не призна Косово, због чега речи захвалности треба одаслати у Мадрид, Србија може рачунати и на разумевање Италије, поготово ако се у извршну власт врати харизматични Матео Салвини и његова партија Лига. Поред православних земаља Грчке и Румуније, које нису признале Косово, и Мађарске, са којом Србија има добре односе, наша земља за помоћ око Косова и Метохије треба да се обрати нашим словенским рођацима, Словачкој, Чешкој и Пољској, и да закуца на полуотворена врата.

Садржај теме овог броја Геополитике, „Срби и западни Словени“, може бити од користи у дипломатским напорима министру Селаковићу и његовом сарадничком тиму.

Наравно, најзначајнији савезник у одбрани Косова је Русија. За Русију, одбрана хришћанске цивилизације није нова историјска ситуација. Русија је, бранећи се и борећи се против Наполеона, који је кроз територијална освајања извозио Француску револуцију, преко савеза Свете алијансе, чији је један од оснивача била, чувала хришћанску религију и била један од организатора чувеног Бечког конгреса 1815. године, чија су решења и исходи, не рачунајући неке мање локалне сукобе, Европи подарила 100 година мира и огромног привредног, социјалног и културног развоја. У неком смислу се Октобарска револуција 1917. године може сматрати и као освета Русији за гушење и извоз француске револуције. 

Посебна улога Русије у свету

Данас, када глобална управљачка елита, или оно што зовемо „дубока држава”, кроз закулисне и подземне процесе, који су ван парламентарне и законодавне контроле, а под оправдањем различитих мера, укључујући и мере због пандемије ковид-19, изводи велике друштвене експерименте, који су фундаментално уперен против човека и његових права, Русија има посебно улогу у свету.

© Фото : Слободан ЕрићГеополитика: Из САД и Немачке вршиће се највећи притисци на Србију због КиМ
Из САД и Немачке вршиће се највећи притисци на Србију због КиМ  - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2021
Геополитика: Из САД и Немачке вршиће се највећи притисци на Србију због КиМ

Данас се Русији, чија се улога с временом кретала између остварења њених интереса и својеврсне духовне мисије, супротстављању различитом злу и нихилизму кроз историју, пружа обавеза која је и истовремено и њена велика дипломатска и свака друга шанса да на спољном плану, поред одбране мултиполарног света, повећа свој углед и морални капацитет у свету (када видимо шта нам раде велики цензори из Гугла, Фејсбука и Твитера, и какву нам пројекцију будућности кроз „велико ресетовање“ нуди један од оснивача Светског економског форума у Давосу, Клаус Шваб) тако што ће стати у одбрану и заштиту оних права и слобода које је, поред осталих, градила и западна цивилизација, а коју савремени Запад све више напушта и поткопава – значи сва она верска, политичка и социјално-економска права, право својине, а пре свега право на слободу говора, удруживања и кретања. 

Одбраном права Србије на Косово, Руска Федерација брани међународно право, територијални интегритет једне братске и пријатељске земље и основе једне хришћанске цивилизације, којој и она сама припада, и која нема алтернативу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала