00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ДОК АНЂЕЛИ СПАВАЈУ
16:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
Кад ликови из романа одлуче да убију писца
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Очекујем експлозију медаља у атлетици, Ивана није рекла последњу реч
20:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Навали народе: Украјина на распродаји
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Кафеџије јасне: Не затварајте нас – уништићете целу професију!

© Sputnik / Маријана КолаковићПразан кафић
Празан кафић - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2021
Пратите нас
Док медицински део кризног штаба разматра привремено потпуно затварање угоститељских објеката, представници те бранше упиру прстом у зимске центре и Копаоник и једногласно поручују: „Не затварајте све, уништићете целу професију, кажњавајте оне који не поштују мере!“

Медицински део кризног штаба следеће недеље могао би да тражи привремено потпуно затварање угоститељских објеката, чак и оних у хотелима, због пораста броја заражених вирусом корона.

По њиховом мишљењу, „жаришта“ вируса су хотели у зимским центрима и угоститељски објекти генерално, који већински поштују радно време, али не и меру ограничења броја особа у локалу у односу на квадратуру простора.

Угоститељи против затварања кафана – професија угрожена

Директор Удружења хотелијера и ресторатера „ХОРЕС“ Георги Генов за Спутњик негира да су хотели и ресторани „жаришта“ заразе и тврди да су проблем заправо приватни смештаји.

„У хотелима је свака породица за себе и има веома мало мешања. Друго, сви ти хотели су рађени социјалистички, по старом моделу, с великом квадратуром ресторана, лобија... Онда дође до забуне и они стално третирају све то у истом кошу. Хотели су развили протокол, смернице за поштовање свих здравствено-санитарних мера, на основу препорука СЗО и ’Батута‘“, истиче Генов.

Он је напоменуо да „ХОРЕС“ нема податак да се ико заразио у хотелу и посебно нагласио да би привремена мера потпуног затварања угоститељских објеката била катастрофална за пословање хотела и ресторана.

„Хотелима није у интересу да праве гужву и изгубе живот. На Копаонику конкретно имате 850 соба, смештајних јединица у хотелима, а близу 18.000 у приватном смештају и одмаралиштима. А кажњавају се хотели. Пођите од Славије до Палате ’Албанија‘, осам ресторана је ставило кључ у браву. То је тотално уништење делатности. Овде је проблем што има појединаца који не поштују Закон, радно време и остале мере. Нека их инспекције казне и изнесу као пример“, позива Генов.

Са ставом о санкционисању појединих угоститеља који не поштују епидемиолошке мере сагласан је и председник Удружења ноћних барова и клубова Миша Релић.

„Није проблем у мерама, већ у томе што се оне не спроводе. Недељама смо сведоци онога што се догађа на Копаонику, а нико не реагује. Недељама се тамо не спроводе мере. Немојте да затварате друге угоститеље, Београд, локале који нису проблем, а то су ресторани и кафићи, него спроводите мере. Направите да за све важи исто и неће бити потребе да се затварају сви угоститељи“, поручује Релић.

Он предочава да мера привременог затварања угоститељских објеката не би значајно утицала на ноћне клубове и барове, јер су они ионако – пред затварањем.

„Има резона да ресторани раде до 21 сат. Решење је да се надлежни у комуналној милицији и полицији, који треба да спроводе мере, позабаве локалима који раде ’на црно‘, да се затворе локали који раде у хотелима и сви они који праве проблем. Немојте затварати оне који не праве проблем. Нема логике затварати ресторан који поштује мере и додатно упропастити ионако већ уништену грану индустрије”, напомиње Релић.

Преко 8.000 контрола у Београду од почетка године

Начелник Сектора унутрашње контроле комуналне милиције Града Београда Ранко Шекуларац каже да је комунална милиција од почетка године преконтролисала поштовање епидемиолошких мера у више од 8.000 угоститељских објеката и да је током тог рада написала 27 прекршајних налога правним и одговорним лицима, а око 250 физичким лицима.

„У оквирима радног времена, које се у великој мери поштује, поштује се и физичка дистанца, односно максималан број људи. Наравно, где год смо проценили да постоји могућност да се вирус неконтролисано прошири, ми смо сходно овлашћењу испразнили објекат. Од почетка вакцинације, пажња и контролни механизми су попустили код великог броја грађана, а посебно код власника угоститељских објеката. Ту можда треба тражити узрок зашто је дошло до попуштања пажње и мањег придржавања препоручених мера“, предочава Шекуларац.

Он је напоменуо да је план контроле преобиман и указао и на то да су и ове године поједини локали радили „на црно“, без скривања, јер им се више исплатило да раде на тај начин, него да не раде уопште. Ти угоститељски објекти затварани су на седам до 15 дана.

Према Закону о заштити становништва од заразних болести, за кршење епидемиолошких мера физичко лице биће кажњено са 5.000 динара, одговорно са 50.000, правно са 300.000, предузетник са 150.000, а санкционисан може да буде и одговорни редар са 30.000 динара.

У Србији је у последња 24 сата вирусом корона заражено још 1.928 особа од 11.699 тестираних, а преминуло је 16 пацијената


Сазнајте: Како је вирус корона допринео губитку читавог једног града у Србији

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала