Како ће деловати САВА - једина политичка организација Срба у Америци

© Фото : Спутњику уступила Олгица РавасиПотврда регистрације у Федералној изборној комисији САД.
Потврда регистрације у Федералној изборној комисији САД. - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Олга Раваси, председница "Српско - америчке гласачке алијансе", прве политичке организације Срба у Америци у историји која је управо формирана кроз Федералну изборну комисију, каже за Спутњик да ће они покушати да сарађују и са републиканцима и са демократама, иако су произашли из Трампове кампање.

„Сарађиваћемо са свима како бисмо пронашли политичаре који ће бити пријатељски расположени према интересима српско - америчке дијаспоре. Али, пре свега, ми смо грађани САД, врло активно ћемо се борити за решавање акутних унутрашњих проблема у Америци“, каже нам Олга Раваси која је нову организацију регистровала кроз Федералну изборну комисију.

САВА – прва политичка организација Срба у САД

Организација ће, симболично, носити име реке која протиче кроз Србију - "САВА". Наша саговорница, донедавно председница организације "Срби за Трампа", објашњава да се такозвани ПАК-ови, Политички акциони комитети, међу којима је и њихова организација, не могу назвати странком, али да је реч о организацијама које имају слично политичко деловање, подржавају одређене кандидате или раде против њих.

"Желела сам да искористимо моментум који смо изградили уз покрет "Срби за Трампа", да то преточимо у званичну организацију под легално - правним параметрима које регулише Федерална изборна комисија. Организација ће тако и да делује, законским регулативама да волонтерски прикупља средства од нашег расејања како би на изборима подржала одређене кандидате", објашњава Равасијева.

Она додаје да ће "Српско - америчка гласачка алијанса" радити и на подршци закона који се тичу српско - америчке дијаспоре, а у томе ће јој помоћи људи који су већ актуелни на америчкој политичкој сцени.

"Тренутно смо у процесу формирања такозваног Саветничког одбора, тежина ће бити на људима који су у америчком дискурсу, који су на америчкој политичкој сцени, а на неки начин су се показали као пријатељи српског народа, разумели су све кроз шта смо пролазили кроз историју", каже Равасијева.

Припрема за изборе

Она додаје да се организација за сада неће базирати на чланству, али ће убудуће кроз своју мрежу људи урадити све да Срби у Америци пре свега буду свесни шта је Политички акциони комитет, како делује и који су му циљеви.

© Фото : Спутњику уступила Олгица РавасиПредстављању САВА-е присутвоваће генерал Мајкл Флин и некадашња кандидаткиња за место у Конгресу из државе Мериленд, Кимберли Класик.
Како ће деловати САВА - једина политичка организација Срба у Америци - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2021
Представљању САВА-е присутвоваће генерал Мајкл Флин и некадашња кандидаткиња за место у Конгресу из државе Мериленд, Кимберли Класик.

"До 2022. године, када ћемо проћи кроз моменат несрећног импичмента, планирамо да дефинишемо кандидате које ћемо подржати тада, али и радити даље до 2024.,да видимо шта ће се до тада дешавати. Узећемо врло активно учешће у том изборном циклусу, дефинисати који су кандидати које ћемо подржати и наравно, учествовати у њиховим кампањама".

Равасијева не жели да открива имена људи који ће се уз њу наћи на челу ове организације, али каже да ће то бити пре свега тим који је учествовао у организацији "Срби за Трампа", а 10 марта, за када је заказано јавно представљање Алијансе, биће познато и ко од политичких личности у Америци подржава Србе.

"На тај догађај у Флориду долазе генерал Мајкл Флин и некадашња кандидаткиња за место у Конгресу из државе Мериленд, Кимберли Класик, која је врло харизматична и овде веома популарна. То су само неки од кандидата које ћемо гледати да подржавамо у будућности", каже наша саговорница.

Нема формалне сарадње са матицом

Она додаје да је директна сарадња организације "САВА" са матицом искључена, јер су таква америчка правила, али да са друге стране мора постојати комуникација. Србија, каже, мора да схвати да треба да има званичану лобистичку политику у Вашингтону, а за то има пуно простора.

© Фото : Спутњику уступила Олгица РавасиОлга Раваси, председница "Српско - америчке гласачке алијансе".
Како ће деловати САВА - једина политичка организација Срба у Америци - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2021
Олга Раваси, председница "Српско - америчке гласачке алијансе".

"Током Трампове администрације, доводила сам људе из Америке који су екксперти у лобирању, разговарали смо са људима на врло високим положајима, али нажалост, још ништа није учињено. Док, Црногорци, Албанци, Македонци и Босанци трче кругове око нас, трче већ деценијама. Хрвати и муслимани су ангажовали фирму и скупили 60 и 75 милиона долара како би имали лобиситчко присуство, управо да би се бавили пропагандом против Срба", истиче Равасијева.

Она додаје да је лобирање у Америци врло озбиљно, законски регулисано, потпуно легитимно средство борбе за специфичне унутрашње и спољно - политичке интересе.

"Расејање у Америци ће кроз новонастали ПАК радити управо на томе", каже Равасијева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала