Преминуо легендарни џез музичар Чик Корија

© AFP 2023 / ROBYN BECKЧик Корија
Чик Корија - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2021
Пратите нас
Чувени џез пијаниста и један од пионира тог музичког правца, преминуо је у 79. години.

Како се наводи на његовом Фејсбук профилу, Чик Корија преминуо је од ретке врсте канцера који је откривен недавно. У својој каријери, освојио је 23 Гремија и био је четврти номиновани уметник у историји Гремија.

„Током свог живота и каријере Чик је уживао у слободи и забави у стварању нечег новог. Био је вољени супруг, отац и деда, ментор и пријатељ. Својим радом и деценијама које је провео обилазећи свет дирнуо је и инспирисао животе милиона", наводи се у посту.

Корија је био вишестрани музичар - композитор, клавијатуриста, вођа састава и повремени перкусиониста. Био је део бенда Мајлса Дејвиса крајем 60-их и појавио се на кључним Дејвисовим албумима као што су ,,In a silent way", ,,Bitches brew" „A tribute to Jack Johnson" и „On the corner".

Након рада са Дејвисом, основао је свој бенд, „Return to forever", експериментишући различитим жанровима и стиловима.

Основао је и авангардну групу „Circle". Радио је на многим другим пројектима, укључујући дуете са Хербијем Хенкоком и вибрафонистом Гаријем Бартоном. Снимао је и изводио класичну музику, стандарде, соло оригинале, латино џез и трибјуте великим џез пијанистима.

Прошле године, Корија је издао двоструки албум „Plays", који свирао на разним концертима „наоружан" једноставно својим клавиром.

„Као што тркач воли да трчи јер се осећа једноставно добро, и ја волим да свирам клавир само зато што се осећам добро“, рекао је Корија својевремено. „Могу једноставно да пребацим брзину и пређем у други смер или да пређем на другу песму или шта год желим да урадим. Дакле, то је стални експеримент. “

У својој последњој објави на Фејсбуку, Корија се захвалио свима који су му током каријере помогли да ватра његове музике гори јарко.

„То желим свакоме ко дар има да свира, пише, изводи... Ако не због себе, онда због нас осталих. Није само да свету треба више уметника, већ је и јако забавно. “

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала