Сретен Стојановић: Уметник који је овековечио слободни дух свог народа

© Музеј града БеоградаСретен Стојановић, Домаћа музика, 1931. Музеј града Београда
Сретен Стојановић, Домаћа музика, 1931. Музеј града Београда - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2021
Пратите нас
Народни музеј у Београду обележава Дан државности Републике Србије, изложбом „Сретен Стојановић. Врлине карактера и материјала“, која представља опус уметника чије скулптуре чине упечатљив визуелни део идентитета српске и југословенске уметности 20. века.

Указујући на трајну вредност богатог и разноврсног уметничког опуса Сретена Стојановића, у Великој галерији централне зграде Народног музеја, изложен  је избор уметникових ликовних остварења из колекције Народног музеја, употпуњен радовима из Спомен-збирке Павла Бељанског, Народног музеја Чачак, Музеја Југославије, Музеја града Београда, Уметничке збирке САНУ, УЛУС-а, Музеја позоришне уметности Србије и радовима из приватних колекција, наведено је у саопштењу Народног музеја.

Портрети савременика и историјских личности

Својим радом усмерен пре свега ка личном и трајном, Стојановић је и сам говорио како је управо човек и сам живот оно што га узбуђује, покреће и мења. Веровао је да се приликом уметниковог враћања природи и он сам, сваким појединачним делом, обнавља попут природе -  никад се не понављајући.

© Народни музеј ЧачакСретен Стојановић, скулптура "Филип Вишњић", 1955. Народни музеј Чачак
Сретен Стојановић: Уметник који је овековечио слободни дух свог народа - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2021
Сретен Стојановић, скулптура "Филип Вишњић", 1955. Народни музеј Чачак

Сретен Стојановић је упамћен као аутор простудираних портрета својих савременика, историјских личности и оних најближих, чланова породице.

Стојановићеве скулптуре се одликују како препознатљивим и аутентичним облежјима врлина овековечених личности, тако и изразитим поштовањем, истицањем и уважавањем материјала у којима скулптура настаје.

Васпитан у духу борбе за слободу

Сублимирајући у свом раду изворни таленат, са знањем и искуством стеченим образовањем у Бечу и Паризу, Сретен Стојановић је, тежећи ка уметничкој истини, током више деценија обликовао и мењао своја изражајна средства. Стварао је својим доживљајем и узбуђењем обликоване скулптуре, које на чудесан начин дубље, шире и даље живе и комуницирају кроз време.

© Удружење ликовних уметника СрбијеСретен Стојановић, портрет "Бранислав Нушић", 1925. Удружење ликовних уметника Србије
Сретен Стојановић: Уметник који је овековечио слободни дух свог народа - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2021
Сретен Стојановић, портрет "Бранислав Нушић", 1925. Удружење ликовних уметника Србије

Васпитан и одгојен у духу борбе за слободу, Сретен Стојановић је био уметник који је читавог живота интензивно учествовао у релевантним друштвеним и политичким збивањима, продуктивно стварајући дела у којима негује епску традицију уносећи незаобилазну интимну ноту. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала