Америка прети Русији новим санкцијама „због кршења људских права“

© SputnikСтејт департмент
Стејт департмент - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не искључују увођење нових мера против Русије „због кршења људских права“, рекао је представник Стејт департмента Нед Прајс. Руска страна констатује да САД користе ову тему како би оправдале своје мешање у унутрашња питања суверених држава.
„Веома пажљиво мотримо на кршења људских права (у Русији) о којима сам говорио и претпостављам да ћете чути још вести по питању одговарајућих политичких одговора на кршења која, како смо видели, потичу из Москве и која се одигравају на руској територији“, рекао је Прајс.

Притом дипломата није прецизирао каква би могла да буде реакција америчке администрације.

„Наставићемо да разговарамо о томе, било да се ради о Русији или некој другој земљи где су људска права угрожена“, рекао је Прајс.

Такође је подсетио на то да америчка администрација анализира руске поступке, по налогу председника Џоа Бајдена.

„Аналитичари разматрају низ злонамерних акција Русије последњих година, на пример мешање у америчке изборе, хакерске нападе, награђивање Талибана у Авганистану, коришћење хемијског оружја против Алексеја Наваљног“, подсетио је Прајс, набрајајући стандардне оптужбе Америке против Русије.

Поводом Прајсове изјаве о кршењу људских права огласио се шеф Комитета за међународна питања Државне думе Русије Леонид Слуцки.

„Нажалост, САД користе тему људских права како би оправдале своје мешање у унутрашња питања суверених држава, што ми апсолутно нећемо дозволити. Изјаве представника Стејт департмента о некаквим кршењима у тој сфери у Русији не одговарају стварности ни за јоту“, сматра Слуцки.

Како каже, овакве изјаве су биле очекиване од администрације председника Џоа Бајдена.

„Што се тиче одговора и нових санкција, Вашингтону за њих не треба повод, оне су одавно постале инструмент обуздавања, али су потпуно бескорисне са становишта утицаја на политику Русије. Сједињеним Америчким Државама би боље било да се позабаве анализом стања демократије у својој земљи и да престану да се мешају у питања других држава“, поручио је Слуцки.

Москва је више пута указивала на то да Вашингтон политизује сферу људских права у Русији.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала