Хрватски суверениста: „За дом – спремни“ легитиман поздрав – неупоредив са „српским фашизмом“

© AP Photo / Darko BandicТабла "За дом спремни" у Јасеновцу
Табла За дом спремни у Јасеновцу  - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2021
Пратите нас
Хрвоје Зекановић из Хрватских суверениста сматра да је поздрав „За дом – спремни” легитиман, а у емисији „Црвена линија“ на Н1 телевизији рекао је да се не може упоређивати са „фашизмом и национализмом у Србији и Републици Српској“.

„Мени је у неку руку драго да сте ме позвали у ову емисију да чујем сулудост која долази с Истока. Ви можете и један и други певати борбене јер је хрватска војска у Домовинском рату, у ослободилачкој акцији 'Олуја' и другим ослободилачким акцијама, победила у рату и вас, и све четнике отерала далеко од Хрватске. Ја ову емисију напуштам. До виђења и само се сетите 'Олује'“, рекао је хрватски политичар обраћајући се двојици других гостију.

Тема емисије била је ко су издајници, ко колаборационисти, ко ратни злочинци, а ко хероји у земљама региона?

Као пример је наведено да је, успркос Закону о забрани манифестација неонацистичких организација, у Новом Саду одржан скуп поводом годишњице смрти Милана Недића, као и то да су успркос одлуци Уставног суда Хрватске да је поздрав „За дом – спремни“ усташки и да није у складу с Уставом Хрватске, ова обележја забележена у државном протоколу на годишњици „Бљеска и Масленице“. И да, успркос пресудама суда у Хагу и захтеву Високог представника у БиХ, Скупштина Републике Српске одбија да повуче признања „ратним злочинцима“, преноси хрватски портал „Индекс“.

Хрвоје Зекановић је на самом почетку кренуо оштро и навео да је „очекивао тако нешто из Београда“, оценивши да се не може стављати знак једнакости између та три случаја.

„Јер се ради о награђивању ратних злочинаца у Бањалуци, а с друге стране о величању фашистичког режима, док се у трећем случају ради о одбрамбеном рату, где су нас ваши сународници, из Србије и БиХ, напали, покушали освојити, али су на њихову жалост, а на нашу срећу, поражени“, рекао је.

Зекановић тврди да је у Хрватској усташки поздрав „За дом – спремни“ по закону допуштен јер су, како каже, ХОС чиниле легитимне јединице, а „За дом – спремни“ је стајало на њиховом амблему као легитиман поздрав, и ту за њега нема дилеме.

„Стављања знака једнакости између четниковања и фашизма у Србији или Бањалуци и слављења жртава у Домовинском рату хрватских бранитеља је смешно“, рекао је.

Он је казао да у Србији има рехабилитације четничког покрета, наводећи да постоје бројни мурали, док „у Хрватској то не постоји“.

На питање што с одлуком Уставног суда Хрватске да је узвик „За дом спремни“ противуставан, каже да та одлука „не постоји“, и да постоји одлука да се може користити на комеморацијама.

„Тај се поздрав једино може гледати у контексту Домовинског рата када су хрватски младићи гинули, на пример у Вуковару, од четничке агресије која је долазила преко Дунава… Они су гинули под тим поздравом, не да би величали државу од пре 80 година, него због скроз других разлога“, рекао је.

Каже да се то не може упоређивати с фашизмом у Србији. За напуштање Зорана Милановића комеморације на којој је употребљен овај усташки поздрав, каже да је „лудост“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала