Оштре поруке Србији и Србима на КиМ у завршници кампање у Приштини

© AP Photo / Visar KryeziuВјоса Османи
Вјоса Османи - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2021
Пратите нас
Вјоса Османи, кандидат „Самоопредељења“ за председника Косова, изјавила је да је формирање Заједнице српских општина са извршним овлашћењима опасније од промене граница, док је кандидат за премијера те странке Аљбин Курти најавио да ће његова прва одлука уколико дође на власт бити увођење реципроцитета Србији.

„Извршна овлашћења су опасна колико и промена граница, јер је то крајњи циљ и на дуже стазе би дестабилизовало Косово“, рекла је Османијева у последњем предизборном обраћању.

Додала је да се одлука Уставног суда по питању ЗСО мора поштовати, преноси „Репортери“.

„Мора се поштовати Уставни суд Косова. Наши међународни савезници нас позивају да поштујемо остале одлуке у складу са Уставом, тако да ова одлука неће бити изузетак “, рекла је Османијева у последњој дебати пред изборе у емисији „Дебат Плус“.

Истакла је да је уставом јасно дефинисано да свака институција мора бити мултиетничка те да се с тога не може звати Заједница српских општина.

„Тај сценарио мора бити елиминисан јер је Косово Србији много дало“, рекла је Османијева.

Курти: Увођење реципроцитета Србији

Курти је изјавио је да ће, његова прва одлука уколико буде премијер бити увођење реципроцитета Србији.

„Реципроцитет је дубљи од плана, јер је принцип. Дакле, има нормативну димензију и произилази из концепта једнакости, то је здрав принцип међународних односа. Питање је дана или недеље, а не месеца. То је једна од првих ствари коју ћу учинити“, рекао је Курти, преноси „Косово онлајн“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала