Туреов повратак у измењену Украјину

© AP Photo / Jon SuperЈаја Туре
Јаја Туре - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2021
Пратите нас
Један од најбољих дефанзивних везних фудбалера свих времена, Јаја Туре, након завршетка играчке каријере отиснуо се у тренерске воде и нови посао је пронашао у Украјини.

Бивши репрезентативац Обале Слоноваче ће се вратити у Украјину, али не у Доњецк у ком је наступао као фудбалер за Металург, већ у Кијев, где после рата у Украјини као домаћин игра екипа Олимпика из Доњецка.

Председник клуба из Доњецка Владислав Гељзин у јануару је најавио сарадњу са Туреом, а сада је она и обелодањена.

„Добродошао, Јаја. Суперзвезда из Обале Слоноваче придружила се тренерском особљу Игора Климовског“, наводи се у саопштењу Олимпика.

На почетку своје играчке каријере, Туре је од 2003-2005. био играч Металурга из Доњецка, клуба који је као колатерална штета рата на истоку Украјине нестао.

Након Металурга, бивши репрезентативац Обале Слоноваче играо је по сезону за Олимпијакос и Монако, а 2007. године постао је члан Барселоне за коју је наступао до 2010. године.

Уследила је селидба у Манчестер сити, односно стадион „Итихад“ на ком је играо осам година. После Ситија, Туре је кратко наступао за Олимпијакос и кинески Ћингдао, а пензионисао се у јануару прошле године.

Туре је поводом првог тренерског ангажмана изјавио да је свестан да Олимпик није Металург, али да се добро сећа љубазности и отворености људи у Доњецку, иако ће његов посао бити у Кијеву.

„Врло сам импресиониран локалним менталитетом. Да будем искрен, чак је и мој агент био изненађен кад је сазнао да желим да одем у Украјину, али био сам чврст у својој одлуци. Није тако лако пронаћи место где можете мирно, без непотребног притиска учити, где ћете бити прихваћени као пријатељ. Драго ми је да је тренер Олимпика допустио да се придружим његовој екипи“, рекао је Туре.

Тридеседседмогодишњи Туре ће се придружити стручном штабу главног тренера Игора Климовског и рекао је да жели да научи и пренесе своја искуства.

„Сигуран сам да могу да будем користан играчима Олимпика као професионалац и старији пријатељ. Негде ћу нешто да предложим, поделим знање и визију фудбала. Пун сам ентузијазма за посао“.

​Туре ће своју тренерску каријеру отпочети у клубу који због дешавања у Украјини уместо у Доњецку наступа у Кијеву.

Упркос томе, председник Олимпика, Владислав Гељзин, иначе бивши нападач овог клуба, део је проруског корпуса у Украјини, био је функционер Партије региона која је својевремено подржала бившег председника Русије Виктора Јануковича, а била је и партнер Јединствене Русије. 

Михајловић код папе: Рекао ми је да ће ме прогласити за свеца – због таште

Сви „ратови“ Ненада Лалатовића

Калуђеровић за Спутњик: Живот ме натерао да се вратим у Рад, касно је за репрезентацију

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала