Америчка амбасада у Приштини позива грађане да изађу на изборе

Пратите нас
Америчка амбасада у Приштини позвала је грађане Косову и Метохији да гласају на ванредним парламентарним изборима.

У објави на Фејсбуку амбасада је поручила да не треба дозволити пандемији корона вируса да одреди будућност.

„Не дозволите да вас пандемија спречи да допринесете одређивању будућности Косова. Изађите и гласајте, али урадите то безбедно – уз дистанцу и ношење маски и поштовање смерница локалних радника на Косову", пише у објави амбасаде.

До 11 сати на ванредним парламентарним изборима гласало је око 87.000 грађана, што је двоструко мање него у истом периоду на изборима у октобру 2019. године.

Амбасадор у Грачаници: Гласајте без обзира на временске прилике

Нешто касније амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет поручио је грађанима Космета да је важно да изађу на гласање, без обзира на неповољне временске прилике, јер се, каже, на изборима опредељују за своју будућност.

Коснет је данас обишао бирачко место у Основној школи „Краљ Милутин“ у Грачаници, где се уверио како тече изборни дан на Косову и Метохији.

„Веома је важно да сви гласају, без обзира на временске прилике. Ако бринете због пандемије, поштујте епидемиолошке мере, носите маске, али гласајте, ово су веома важни избори за све грађане“, рекао је Коснет новинарима у Грачаници.

Амбасадор је истакао да САД не прижељкују ниједан конкретан исход избора и да греше сви они који тако нешто кажу, наводећи да је њихова једина жеља да виде безбедне, слободне и поштене изборе.

Коснет је позвао све грађане да, уколико имају конкретне информације о нерегуларностима на изборима, незаконитим радњама или притисцима у изборном процесу, пријаве то полицији или тужилаштву, надлежним органима задуженим за спровођење избора, или да се обрате медијима, који могу у томе да им помогну.

„Важно је да грађани преузму одговорност и ураде све што могу да буду сигурни да су избори слободни, фер и безбедни“, рекао је Коснет.

Како је рекао, међународни партнери Косова имају улогу да осигурају да избори буду слободни, поштени и безбедни, као и да у Амбасади САД постије експерти који раде с полицијом, тужилаштвом, те да нису само пасивни посматрачи.

„Али, све што можемо да урадимо јесте да подржимо грађане. Ово је ваша будућност, зато изађите и гласајте“, поручио је Коснет, преноси Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала