Бивши украјински председник: Москва жели да узме Донбас

© Sputnik / Ирина Геращенко / Уђи у базу фотографијаЗаставе Доњецке Народне Републике на прослави годишњице проглашења независности ДНР у Доњецку
Заставе Доњецке Народне Републике на прослави годишњице проглашења независности ДНР у Доњецку - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2021
Пратите нас
Шеф делегације Кијева у тространој контакт групи за Донбас Леонид Кравчук сматра да Русија планира да „узме“ регион за себе.

У интервјуу порталу „Обозреватељ“ Кравчук је рекао да Москва планира да у Украјини направи „руске националне државе“ – не само на територији самопроглашених Доњецке и Луганске народне републике, већ и у регионима Донбаса које контролише Кијев.

„На овакву политику и концепцију Украјина никад неће пристати, нити намерава да издаје своје националне и државне интересе“, упозорио је он.

Према речима Кравчука, САД већ праве нову стратегију за Донбас, према којој ће Кијев подржати, „не само на речима, већ и на делу“. Вашингтон предузима „конкретне кораке“ у односу на Русију.

Подсетимо, украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Мински споразуми

У Минску је 12. фебруара 2015. године одржани преговори лидера држава „нормандијске четворке“. Мински споразуми за решавање ситуације на истоку Украјине предвиђају прекид ватре, повлачење тешког наоружања са линије контакта и уставну реформу чији би кључни елементи требало да буду децентрализација и усвајање закона о посебном статусу Донбаса.

План још увек није испуњен, јер украјински политичари непрекидно одлажу његову примену и чак изјављују да он има само саветодаван карактер, а не и обавезу. Руски став је да не постоје алтернативе споразумима из Минска. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала