Како је грађевински сектор у Србији преживео годину дана пандемије

CC0 / Pixabay / Арматура
Арматура  - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2021
Пратите нас
Премда је криза изазвана пандемијом финансијски озбиљно угрозила бројне секторе, градња у Србији није заустављена. Током 2020. поднето је чак 116.737 захтева за грађевинску дозволу, што је за 8,0 посто више него 2019.

Ефикасност су задржали и службеници задужени за обраду захтева, те је до фебруара ове године решено 98 посто захтева, од чега 86 процената са позитивним исходом, закључак је Годишњег извештаја НАЛЕД-овог Савеза за имовину и инвестиције.

Према подацима НАЛЕД-а, на листи најуспешнијих градова у издавању грађевинских дозвола су се прошле године нашли Сремска Митровица, Нови Сад, Сомбор, Крагујевац и Шабац.

Међу општинама са бројем захтева већим од републичког просека, шампионске позиције припале су Сопоту, Новом Бечеју и Сурчину, док су међу општинама са бројем захтева испод републичког просека најефикасније биле Сврљиг, Беочин и Лајковац.

"Када је реч о брзини издавања дозвола за градњу, приметно је да просечни рокови незнатно превазилазе рокове прописане законом, али исто тако охрабрује чињеница да се просечан рок решавања захтева смањио код свих типова дозвола у односу на 2019", каже Јован Пурар, председник Савеза за имовину и инвестиције и директор друштва "МК Група".

© Sputnik / Миленко КовачевићСваки десети захтев за грађевинску дозволу, који поднесу грађани и инвеститори, није исправан и захтева дораду.
Како је грађевински сектор у Србији преживео годину дана пандемије - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2021
Сваки десети захтев за грађевинску дозволу, који поднесу грађани и инвеститори, није исправан и захтева дораду.

Примера ради, док је за издавање грађевинске дозволе претпрошле године било неопходно девет дана, у 2020. је иста процедура скраћена на седам радних дана, додаје он.

"С друге стране, забрињава то што 15 посто градова и 12 посто општина и даље касни у обради свих типова дозвола", напомиње Пурар, наводи се у саопштењу, које преноси Танјуг.

Кашњења су највећа код издавања употребне дозволе, које градови издају у просеку за 11 дана, а општине за седам, иако је законски рок пет дана.

Исти рок важи за грађевинске дозволе, али их градови у просеку издају за осам дана. Иначе, сваки десети захтев који поднесу грађани и инвеститори није исправан и захтева дораду.

Савез за имовину и инвестиције упутио је и низ иницијатива Влади Србије и ресорним институцијама за решавање питања имовине у Србији и унапређење услова за градњу и инвестиције.

Међу њима се посебно издвајају предлози за омогућавање бесплатног уписа у катастар у наредне две године како би се грађани подстакли на уписивање непокретности, укидање закона о конверзији који не остварује циљеве због којих је донет и блокира изградњу, продужење рока за легализацију и омогућавање масовног озакоњења где не постоје спорови над непокретностима, као и развој система еПростор за ефикаснију израду просторних и урбанистичких планова.

Савез истиче и да се увођење електронске регистрације за све врсте привредних друштава показало као ургентно питање у условима актуелне здравствене кризе.

У циљу скраћивања стечајних поступака који се у Србији не могу окончати за мање од две године предложено је укидање непотребних трошкова и скраћивање рокова, а пред Министарству привреде упућен је и предлог решења за спорове над задружним земљиштем.

Заједно с Министарством рударства и енергетике, Савез за имовину и инвестиције започео је активности на увођењу дигиталних процедура у овим областима (еЕнергетика и еРударство) у циљу бржег издавања дозвола и привлачења инвестиција, као и на доношењу нових закона који су у процедури - измене закона о енергетици, рударству и енергетској ефикасности, као и посебног закона о обновљивим изворима енергије.

Савез за имовину и инвестиције је стручно тело НАЛЕД-а основано 2018. године и тренутно броји 45 чланова из редова привреде, локалних самоуправа и академске заједнице.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала