На северу Косова и Метохије без неправилности, до 10 сати гласало 11 одсто бирача

© Tanjug / ZORAN MIRKOVICГласање у Косовској Митровици
Гласање у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2021
Пратите нас
До 10 сати на северу Косова и Метохије гласало је око 11 одсто бирача, што је мање од уобичајеног, а разлог за то је веома хладно време, каже Душан Радаковић, из „Демократије на делу“ (ДнД), коалиције невладиних организација која посматра ванредне парламентарне изборе.

Радаковић је за Танјуг истакао и да изборни процес на северу КиМ протиче без већих неправилности.

Иначе, како је изостала подршка ОЕБС-а, „Демократија на делу“, састављена од 10 невладиних организација, међу којима из Центар за заступање демократске културе (АЦДЦ), једини је независни посматрач избора.

Гласачки листићи на изборима на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2021
Отворена бирачка места на Косову и Метохији

Мало проблема било је јутрос подно Копаоника, у лепосавићким селима, попут Костиног Потока и Врачева, да се уопште дође до школа, јер је снег негде нападао и до 1,5 метра, али су бирачка места отворена на време, у седам сати, истакао је Радаковић, који је извршни директор АЦДЦ.

Он је навео да је, према првом пресеку, до 10 сати гласало око 11 одсто бирача, што је мање него уобичајено, али је разумљиво због неповољних временских услова.

Додао је да је задужење „Демократије на делу“ од 2000. године да прате изборе, а сам Центар за заступање демократске културе задужен је за четири општине на северу КиМ.

Праћење изборног процеса организовано је по узору на систем који Центар за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) спроводи у централној Србији.

„Радимо на одређеном узорку, немамо посматраче на свих 77 бирачких места на северу. Имамо 22 човека у општинама, од којих пет у Косовској Митровици“, рекао је Радаковић.

Незахвално је, каже, предвиђати коначну излазност, због леда и минуса, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала