Вучић предао Заеву први контингент Фајзерове вакцине које Србија донира Северној Македонији

© Фото : INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"Предаја донације на граничном прелазу Табановце
Предаја донације на граничном прелазу Табановце - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2021
Пратите нас
Председник Александар Вучић предао је данас премијеру Северне Македоније Зорану Заеву први контигент вакцина који Србија донира тој земљи.

На граничном прелазу Табановци Заев је дочекао Вучића, који му је уручио 4.680 вакцина "Фајзер" неопходних за имунизацију грађана против корона вируса.

"Донели смо 4.680 вакцина, то је у првој фази. Мислим да је то лепа вест за нашу браћу", рекао је Вучић.

Заев је на то узвратио - хвала вам пуно.

Вучић је рекао да је компанија „Фајзер“ тражила да се вакцине предају по свим процедурама.

У питању је половина од раније договорених око 8.000 доза колико ће Србија обезбедити Северној Македонији.

Примопредаја вакцина требало је првобитно да се одржи у четвртак, али је одложена за три дана због, како је наведено, неопходности набављања додатне техничке документације, пренео је Танјуг.

Вучић: Србија нема других интереса сем да показује пријатељство према грађанима Северне Македоније

Вучић је после предације донације премијеру Северне Македоније изјавио да је срећан што та земља може да крене у имунизацију и што је Србија могла да помогне браћи и пријатељима

"Срећан сам што грађани Северне Македоније могу да крену у имунизације и пре неких других у региону у овом делу света и што смо могли да помогнемо браћи и пријатељима", нагласио је Вучић у обраћању на граничном прелазу Табановце.

Србија нема никаквих других интереса сем да показује пријатељство према свим грађанима Северне Македоније, нагласио је он.

© Фото : INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"Вучић и Заев на граничном прелазу Табановце, после пријема донације
Вучић предао Заеву први контингент Фајзерове вакцине које Србија донира Северној Македонији - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2021
Вучић и Заев на граничном прелазу Табановце, после пријема донације

"Ништа осим да наше пријатељство напредује и да увећамо економску сарадњу и да можемо да живимо не само као најближи суседи већ и као најбољи пријатељи", поручио је Вучић.

Могли смо још пре 10 дана то да урадимо, додао је, али смо имали много проблема са добијањем дозволе за извоз, пошто процедуре морају да се испоштују.

Кризна времена показала да важи „у се` и у своје кљусе“

Вучић је да ће и из ЕУ стићи вакцине у земље региона и да ће оне бити потребне кад год да стигну, али да је и ова ситуација показала да у кризним временима важи, пре свега, оно "у се` и у своје кљусе".

Вучић је тако одговорио на питање како коментарише то што до данас из ЕУ није стигла ниједна вакцина у Србију, Северну Македонију, БиХ, Црну Гору ни Албанију, иако је Европска унија те вакцине из Ковакс програма добила пре два месеца.

"Стићи ће и из ЕУ, кад год дођу добродошле су, јер нама је потребно много вакцина, трајаће корона више година и биће нам потребне", навео је Вучић.

Добро је ако ми можемо једни другима да помогнемо, нагласио је он.

"Када су кризна и тешка времена научио сам, пошто сам мало старији и искуснији по том питању од Заева, увек у се` и у своје кљусе, а онда тек све друго", навео је Вучић.

Упитан да ли очекује да се ускоро БиХ и Црна Гора прикључе иницијативи Мали Шенген, чији се значај за регион и интересе грађана показао и у овој ситуацији, Вучић је рекао да су сви добродошли.

"Сви су добро дошли и Сарајево и Подгорица и Приштина и немамо никакав проблем са тим, и Заев ће то исто да каже", навео је Вучић, пренео је Танјуг.

Заев: Поносни што смо у НАТО-у, у свету дефицит вакцина

Поносан сам што смо чланица НАТО, али сви смо свесни да недостају вакцине у свету, изјавио је премијер Северне Македоније Зоран Заев.

„Ми смо мала земља, заједно са осталим земљама Западног Балкана правили смо договор са „Фајзером“ и са „Синофармом“ из Кине која би требала да стигне код нас ускоро, али дефинитивно постоји дефицит вакцина у свету“, казао је Заев.

Додао је да је Северна Македонија срећна што српски народ има више вакцина и изразио захвалност Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић што је српско руководство, као и народ био спреман да вакцине које има подели са македонским народом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала