Између завере и револуције - десет година након свргавања Гадафија

© AP Photo / Manu BraboОштећене зграде у либијском граду Сирту
Оштећене зграде у либијском граду Сирту - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Пре десет година, 15. фебруара 2011. године, у Либији су почели нереди и масовни антивладини протести који су довели до пада режима Муамера Гадафија, уз свесрдну помоћ НАТО-а. Друштво на различите начине оцењује ове догађаје: једни у њима виде заверу ради прерасподеле сфера утицаја у региону, док други – револуцију која је постигла своје циљеве.

Завера против Либије и Либијаца

Портпарол Либијског националног покрета Насер Саид сматра да су пре десет година Либијци преваром изгубили државност.

„Пре десет година непријатељи Либије, како унутрашњи, тако и спољашњи, преваром су народ да изађе на улице, организује „револуцију“, и у ту сврху позвали медије. Као резултат тога изгубили смо сопствену државу: добили смо 8 месеци флагрантне војне интервенције НАТО-а. То је била највећа и најдужа војна операција Алијансе ван њених граница након Другог светског рата. И сада ми немамо државност, нити инфраструктуру. Стотине хиљада либијских породица су морали да напусте своје домове, а њихови градови и села су порушени. Хиљаде Либијаца су били хладнокрвно убијени“, рекао је он.

По његовим речима, за протеклих 10 година Либија се претворила у гнездо терориста и место рада страних служби – и није јасно када ће се све то завршити.

Говорећи о томе, колико је Либија уназађена у свом историјском развоју, политичар је додао: „То што се десило вратило је земљу у педесете године прошлог века: немамо више ни струје, ни лекова, нити новца“.

Насер Саид је фебруар 2011. године назвао „црним периодом“ у историји либијског народа који сада мора да се бори за независност од иностраних држава и терориста.

Успешна револуција

Са своје стране, члан Високог државног савета Либије Адил Кармас сматра да је обарање режима Муамера Гадафија у фебруару 2011. године почетак историје нове Либије.

„Револуција је, несумњиво, постигла своје циљеве: режим који је само штетио Либијцима својом тиранијом и угњетавањем више од 40 година - на крају је оборен. Само пре 10 година десила се права револуција либијског народа против ауторитаризма. У то не треба да буде сумње. Штавише, није је организовала трећа страна – протести су били стихијски“, рекао је он.

Према речима парламентарца, проблеми који су захватили државу након свргавања Гадафија постали су последица одсуства јасног лидера који би ове процесе ставио под контролу.

Говорећи о данашњој ситуацији, он је додао: „Резултати дијалога, као и садашња ситуација, задовољавају већину либијског друштва. Треба схватити да је тек избором привремене владе политичко решавање ситуације пресекло пут милитаризацији политичког уређења. Пут нове Либије тек почиње“.

„Најгори период у историји“

Међутим, мало ко негира да Либијци последњих 10 година живе у преломном периоду у историји земље. Либијски писац Хусеин Мифтах назвао је последњу деценију најгором у постколонијалном периоду Либије.

„Ствар је у томе да је Либија била независна само последњих 60 година. Од њих, 40 година је владао Муамер Гадафи. И ова деценија је била гора чак и од првих година независности Либије. Зато што је садашњи хаос заиста без преседана“, рекао је он.

На питање, зашто је дошло до овога, експерт договара: "Није било никакве револуције. Хаос у којем ми живимо, само је последица поделе региона од стране спољних играча. И то се добро види, ако погледамо које силе и са којим циљем присуствују на нашој територији“.

По његовим речима, једина сила у Либији којој ова ситуација иде на руку су исламисти.

„Огранке „Муслиманска браћа“ штите Турци, шаљући им новац и наоружање. Они сарађују са другим екстремистичким покретима политичког ислама у Северној Африци – они овде цветају“, закључио је експерт.

За сада су Либијци успели да направе само први корак у превладавању хаоса – била је изабрана привремена влада која ће припремити земљу за изборе у децембру.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала