Лавров: Прекиди односа са ЕУ трају дуги низ година, избор на Бриселу

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2021
Пратите нас
Прекид односа између Русије и Европске уније траје већ одавно, иницијатор тога је Европска унија, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„У принципу, свако ко је мање-више заинтересован за ситуацију у Европи одавно зна да се тај прекид (у односима Русије и ЕУ) одвија већ дуги низ година: односе непрестано раскида Европска унија“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре након разговора са финским колегом Пеком Хавистом у Санкт Петербургу.

Коментаришући изјаве из Европске уније да се посета шефа европске дипломатије Жозепа Бореља Русији завршила понижавањем, Лавров је подсетио да се право понижење Европске уније догодило 2014. године, током кризе у Украјини.  

Према речима руског министра, својеврсна прекретница била је 2014. година, када се у Украјини догодио државни преврат, а „Европска унија у великој мери показала своју немоћ у односу на споразум постигнут непосредно уочи преврата између владе и опозиције и на које су своје потписе ставиле Немачка, Француска и Пољска“.

Министар је приметио да опозицији није било стало до ових потписа и мишљења Европске уније да је неопходно реализовати споразум.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2021
Борељ: Односи Русије и ЕУ на историјској прекретници, иницираћу нове санкције Москви

Москва је спремна да се врати на нормалне односе са ЕУ, упркос тренутној кризи, избор је на Бриселу, додао је Лавров.

„Морамо бити спремни за сваки развој ситуације. Избор је на Европској унији, ако одлучи да односе ипак треба обновити и преокрене кораке за њихово прекидање, онда ћемо ми такође бити спремни за то“, нагласио је министар.

Он је такође констатовао да Русија нема проблема у односима са појединачним европским земљама.

Лавров је прошле недеље изјавио да је Москва спремна да прекине односе са Европском унијом ако се са њене стране уведу санкције које представљају ризик за осетљива подручја економије. Касније је портпарол Кремља Дмитриј Песков навео да је Лавров погрешно схваћен: Русија неће иницирати никакав прекид, она жели да развија односе са Европском унијом.  

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ посетио је Москву 4-6. фебруара, а током своје посете састао се са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом и са представницима руских невладиних организација. Након тога су неки европски политичари и дипломате изјављивали да се Борељова посета Русији завршила понижењем. Бореља су оптуживали и због саме чињенице да је отпутовао у Русију, за несрећан избор времена посете, за недовољно чврст став према Русији и, између осталог, за закаснелу реакцију на протеривање европских дипломата због учешћа у неовлашћеним протестима у Русији.

Прочитајте још:

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала