Немачка влада: Трагови отрова у крви Наваљног и на флаши са водом идентични

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаАлексеј Наваљни
Алексеј Наваљни - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2021
Пратите нас
Трагови отровне супстанце у крви Алексеја Наваљног, на флаши воде коју су наводно његове присталице превезле из Немачке и на другим предметима су идентични, наводи се у одговору немачке владе на захтев посланика Алтернативе за Немачку у Бундестагу.

Влада је позитивно одговорила на питање посланика, у чији је текст имао увид Спутњик.

На питање која је институција утврдила трагове отровне супстанце, немачка влада је одговорила да је „предмет питања информација која посебно снажно погађа јавне интересе, па се на њега не може одговорити“.

Не могу се пружити никакве додатне информације о флаши са водом у вези са институцијама, као ни о другим објектима и њиховим карактеристикама“, наводи се у одговору владе.

Слични одговори у документу дати су на питања од којих немачких инстутуција је добијена ова флаша и други предмети са траговима отровне супстанце, као и где и како се сви ти предмети тренутно чувају. При томе, немачка влада негира да има информације да је особље берлинске клинике „Шарите“ било адекватно заштићено у контакту са Наваљним након сумње на тровање хемијском супстанцом.

„Влада нема информација о томе“, пише у одговору.

Немачка влада такође тврди да су Алексеја Наваљног у Берлин пратиле само његова супруга Јулија и портпаролка Кира Јармиш. У документу се наводи да су они из Омска летели за Берлин.

На питање да ли су сапутнице Наваљног отроване истом супстанцом као и он, влада Немачке одговорила је одрично.

„Не. У тренутку добијања непобитних доказа о тровању Алексеја Наваљног хемијским нервним агенсом из групе ‘Новичок’, уз одговарајућу изложеност, ови људи већ би требало да показују сличне симптоме тровања“, каже се у документу.

Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому. Лекари болнице у Омску су потом саопштили да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања, код Наваљног нису пронађени знаци тровања.

На захтев породице, блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину. Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“.

Касније је Влада Немачке саопштила да су закључке немачких стручњака потврдиле лабораторије у Шведској и Француској, а паралелно, на захтев Берлина, сопствено истраживање спроводи Организација за забрану хемијског оружја.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала