Шта нови сет енергетских закона значи грађанима? /видео/

Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић
Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2021
Пратите нас
Гост “Енергије Спутњика” је проф. др Милош Бањац, професор Машинског факултета, члан Одбора за енергетику САНУ. Саговорник Јелице Путниковић је и некадашњи помоћник министра за ОИЕ у Влади Србије.

Сет нових енергетских закона, међу којима су измене Закона о енергетици и нови Закон о обновљивим изворима енергије и енергетској ефикасности треба да допринесу успешнијој енергетској транзицији Србије ка зеленој енергетици. Тиме пратимо светске трендове јер и политичарима и већини стручњака, а поготово активистима НВО уста су пуна циљева за постизање зелене агенде.

Не улазећи у то да ли је и колико борба против климатских промена постала згодан лајт мотив у савременом маркетингу морамо да приметимо да интерес грађана, који треба да спроведу ту енергетску транзицију, није баш добро дефинисан. 

Тако се новим законом о ОИЕ уводи се, појам „купац-продавац” електричне енергије.

Шта то значи за купце, који сада плаћају фид-ин тарифе за подстицај инвеститорима у капацитете ОИЕ, какве новине доноси, како ће држава регулисати статус српског домаћинства које хоће да се понаша одговорно према животној средини и колико ће га то коштати, само су нека од питања за професора Милоша Бањца.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала