Амерички медији: Вашингтон и Берлин почели преговоре о судбини „Северног тока 2“

CC BY-SA 2.0 / Wolfgang Schwichtenberg /Flickr / Брод "Фортуна" за полагање цеви за изградњу гасовода "Северни ток 2"
Брод Фортуна за полагање цеви за изградњу гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Пратите нас
Администрација САД на челу са председником Џозефом Бајденом почела је преговоре са руководством Немачке о будућности гасовода „Северни ток 2“, пише лист „Волстрит џурнал“, позивајући се на неколико извора.

Према речима представника Немачке, на консултацијама, између осталог, разговара се о „претњама санкцијама компанијама које учествују у градњи Северног тока 2“.

Лист наглашава да америчка администрација мења своју спољну политику према пројекту, након што је 6. фебруара брод „Фортуна“ почео да поставља цеви у водама Данске.

Како подсећа амерички лист, Бајден још увек није изнео мишљење поводом овог пројекта. Међутим, према речима портпаролке Беле куће Џен Псаки, став председника је да је „Северни ток 2“ лош посао за Европу. "Волстрит џурнал" наглашава да се о томе говорило и пре него што је настављена градња цевовода 6. фебруара.

Како је навео саговорник листа из Стејт департметна, САД намеравају да „прате активности око завршетка изградње и сертификације и, ако таква делатност буде забележена, донеће одлуку о примени санкција“.

Раније је лист „Фајненшл тајмс“ саопштио да Немачка намерава да убеди САД да одустану од санкција „Северним току 2“. Између осталог, немачки политичари разматрају могућност примене механизма који ће омогућити Немачкој да самостално прекине „Северни ток 2“, ако Русија, на пример, изврши притисак на Украјину и смањи испоруке гаса преко њеног гасно-транспортног система.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала