Британски медији: Немачка тражи начин да убеди Америку да не уводи санкције „Северном току 2“

© Sputnik / Grigoriy Sisoev / Уђи у базу фотографијаСеверни ток
Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Пратите нас
Немачка ради на решењу којим би убедила администрацију америчког председника Џозефа Бајдена да одустане од увођења санкција против гасовода „Северни ток 2“, пише лист „Фајненшал тајмс“.

Како се наводи, немачки политичари разматрају могућност коришћења механизма који би омогућио Немачкој да самостално искључи „Северни ток 2“ уколико Русија, на пример, изврши притисак на Украјину и произвољно смањи испоруке гаса преко њеног система за транспорт гаса.

„Чим 'Северни ток 2' буде завршен, бићемо у могућности да обуставимо снабдевање гасом када проценимо да је то потребно. На тај начин можемо добити потпуно другачију прилику да утичемо на Русију“, рекао је посланик Хришћанско-демократске уније Немачке Андреас Ник.

Како се наводи у чланку, Берлин се нада да ће доласком Ентонија Блинкена на место америчког државног секретара Вашингтон изабрати другачији приступ у погледу „Северног тока 2“. С тим у вези, лист скреће пажњу на популарност Блинкенове књиге међу немачким експертима „Савезник против савезника: Америка, Европа и криза сибирског гасовода“, издате 1987. године.

У њој се анализира скандал који је избио између САД и Европе почетком осамдесетих година прошлог века због новог цевовода, који је био неопходан за испоручивање гаса из Совјетског Савеза у Европу. Администрација тадашњег председника САД Роналда Регана 1981. године увела је санкције против тог пројекта, што је довело до једне од најтежих криза у трансатлантским односима током Хладног рата. Блинкен је у књизи тврдио да је Вашингтону важније да се брине о својим савезницима него да им диктира услове за вођење економских односа са Москвом.

У чланку се такође наводи да нова америчка администрација показује јасну жељу да побољша односе са Берлином – САД сматрају Немачку најважнијим савезником, између осталог и по питању супротстављања Кини, у преговорима са Ираном и у сфери климатских промена.

Решавање проблема око „Северног тока 2“ омогућиће им да се фокусирају на заједничка питања са дневног реда, закључује се у тексту.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала