Да ли папа Фрања пакује кофере

© AP Photo / Gregorio BorgiaПапа Фрања
Папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Пратите нас
Врховни поглавар римокатоличке цркве папа Фрања би могао ускоро да напусти трон, као што је то учинио и његов претходник, папа Бенедикт XVI, наводи ватикански аналитичар Фредерик Муње, пише "Независимаја газета".

У фебруару је објављена његова књига „Папа, који је желео да промени цркву“, која описује живот поглавара римокатоличке цркве, 84-годишњег Хорхеа Мариа Бергоља. Аутор доноси закључак да је „могуће, да је папа Фрања већ прошао цео пут“.

„Папа се данас може назвати крхким осамдесетогодишњим дететом. Недостаје му део плућа, храмље, има ишијас и, уопште, тежак му је живот. Од тренутка када је изабран за папу, ни једном није био на одмору. Много ради и сада се у Ватикану осећа као у кавезу, јер више не може да га напушта. Не би ме изненадило да 2021. године поднесе оставку“, закључује Муње.
Папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2021
Папа отказао учешће у јавним догађајима

Заиста, од почетка године папа Фрања је све чешће пропуштао свечане мисе, делегирајући их различитим кардиналима. У прес служби поглавара римокатоличке цркве су то објаснили лошим здравственим стањем папе. Здравствено стање нису повезали са вакцинацијом против вируса корона, коју је Фрања добио средином јануара, већ са упалом карличног нерва. Лекари су му у фебруару преписали и строгу дијету.

Претпоставка да ће се Фрања одрећи своје функције одавно је актуелна. У децембру 2020. године шпанско издање „Евро викли“ позивајући се на изворе у Ватикану, претпоставило је да ће папа поднети оставку одмах после Божића.

Такве гласине је и сам Бергољо пласирао још 2013. године, непосредно након што је изабран за кардинала, рекавши да не рачуна на дуги понтификат и да би могао, попут Бенедикта XVI, поднеti оставку ако му здравствено стање не дозволи да буде ефикасан на папском престолу.

Потребно је напоменути, да је Бенедикт XVI био папа седам година и 315 дана, а 13. марта ове године папа Фрања ће обележити осам година на функцији папе. Међутим, према свему судећи, он још не планира да напусти своју функцију, а ако се пакује, то ће значити да иде у Ирак, јер је предвиђена пасторална посета овој земљи у пролеће.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала