00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Без сарадње Срба и Руса нема остварења словенског сна
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Хоће ли бити Трећег светског рата
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Дуалност Милене Павловић Барили“
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Хрвати заштитили географско порекло сланине и печенице

© Depositphotos.com / VadimVaseninСецкана сланина
Сецкана сланина - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Пратите нас
Далматинска панцета и далматинска печеница добиле су ознаку заштићеног географског порекла у Европској унији, па Хрватска сада има 31 производ заштићеног назива у ЕУ, објавило је хрватско Министарство пољопривреде.

Како се наводи, далматинска панцета и печеница заштићене су на подручју целе ЕУ уписом у регистар заштићених ознака изворности и заштићених ознака географског порекла, преноси портал Индекс.

Далматинска панцета и печеница су трајни сухомеснати производи који се производе поступцима сољења или саламурења, хладног димљења, те сушења и зрења. Панцета је правоуглог облика и прави се од обрађене меснате сланине свиња, а печеница је производ без кости који се прави од обликованог дугог леђног мишића свиња.

Географско подручје производње далматинске панцете и печенице обухвата град Новаљу у Личко-сењској жупанији, градове Бенковац, Биоград, Нин, Обровац, Паг и Задар, те велики број општина у Задарској жупанији, као и подручје Дубровачко-неретванске, Сплитско-далматинске и Шибенско-книнске жупаније.

Осим ова два производа, до сада су Хрвати заштитили и крчки пршут, екстра девичанско маслиново уље Црес, неретванску мандарину, барањски кулен, лички кромпир, истарски пршут, вараждинско зеље, славонски кулен, славонски мед, личку јагњетину, загорске млинце, пашки сир...

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала