Хрвати заштитили географско порекло сланине и печенице

© Depositphotos.com / VadimVaseninСецкана сланина
Сецкана сланина - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Пратите нас
Далматинска панцета и далматинска печеница добиле су ознаку заштићеног географског порекла у Европској унији, па Хрватска сада има 31 производ заштићеног назива у ЕУ, објавило је хрватско Министарство пољопривреде.

Како се наводи, далматинска панцета и печеница заштићене су на подручју целе ЕУ уписом у регистар заштићених ознака изворности и заштићених ознака географског порекла, преноси портал Индекс.

Далматинска панцета и печеница су трајни сухомеснати производи који се производе поступцима сољења или саламурења, хладног димљења, те сушења и зрења. Панцета је правоуглог облика и прави се од обрађене меснате сланине свиња, а печеница је производ без кости који се прави од обликованог дугог леђног мишића свиња.

Географско подручје производње далматинске панцете и печенице обухвата град Новаљу у Личко-сењској жупанији, градове Бенковац, Биоград, Нин, Обровац, Паг и Задар, те велики број општина у Задарској жупанији, као и подручје Дубровачко-неретванске, Сплитско-далматинске и Шибенско-книнске жупаније.

Осим ова два производа, до сада су Хрвати заштитили и крчки пршут, екстра девичанско маслиново уље Црес, неретванску мандарину, барањски кулен, лички кромпир, истарски пршут, вараждинско зеље, славонски кулен, славонски мед, личку јагњетину, загорске млинце, пашки сир...

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала