Испитивање кримске вакцине на добровољцима средином године

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаСтудент у лабораторији Кримског савезног универзитета
Студент у лабораторији Кримског савезног универзитета  - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Пратите нас
Испитивања на добровољцима вакцине против вируса корона коју развија Кримски савезни универзитет, требало би да почну до средине ове године, изјавио је ректор универзитета Андреј Фалалејев на онлајн конференцији.
„Наши научници развијају сопствену верзију вакцине против ковида 19. Једна од претклиничких фаза већ је показала да вакцина није токсична – кунићи који су добили вакцину осећају се добро, без обзира на дозу. Испитивања се сада спроводе на мишевима. Ако је ова фаза буде успешна, онда је следећа – испитивање на добровољцима, која би, како очекујемо, могла почети у првој половини 2021. године“, рекао је професор.

Он је објаснио да се за испитивање ефикасности вакцине користе мишеви чији је геном посебно модификован на такав начин да њихов организам реагује на вирус корона на исти начин као и људски. То ће вам омогућити да се схвати да ли препарат заиста може да заштити од заразе.   

Раније је директорка Савезне службе за фитосанитарни надзор (Роспотребнадзор) Ана Попова изјавила да се у Русији развија још најмање 10 препарата осим постојећих вакцина против вируса корона Центра „Гамалеја“, Центра „Вектор“ и Центра „Чумаков“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала