Катастрофа у Тексасу, Мексико колатерална штета /фото, видео/

© AP Photo / Jay Janner/Austin American-StatesmanСнежно невреме погодило је Тексас, због чега су многи домови остали без струје и воде
Снежно невреме погодило је Тексас, због чега су многи домови остали без струје и воде - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Пратите нас
Екстремно хладно време погодило део Америке и изазвало праву катастрофу у Тексасу. Милиони људи су без струје, грејања, воде и телефонских веза. Мексико је колатерална штета, пошто је север те земље такође остао без струје због несташице гаса који стиже из САД.

Више од четири милиона становника Тексаса суочено је са несташицама струје, што је изазвало ланчану реакцију и низ других проблема, као што су престанак рада фабрика воде и телефонских мрежа, преноси РТ.

Велики број градова у централном Тексасу има проблема са водом, па су тако власти Флугервила упозориле мештане да не користе воду из чесме док је не прокувају. Слично је и у Менвилу и Тејлору.

​Званичници Абилејна објавили су да је без воде 124.000 становника.

Провајдери мобилне телефоније као што су „Ти мобајл“, „Спринт“, „Верајзон“, „Ејти енд ти“ такође су суочени са прекидима рада у Тексасу због лошег времена.

​Ватрогасци-спасиоци у Остину имају пуне руке посла због пуцања водоводних цеви широм града услед екстремне хладноће и позива за спасавање, али и бројних пожара.

​Гувернер Тексаса Грег Абот изложен је критици због начина на који се руководи кризом. Он је распоредио Националну гарду како би помогла, али Тексашани кажу да им они не могу помоћи да загреју домове.

​Бесу грађана придружили су се и неки званичници, попут судије Клеја Џенкинса из Даласа, који је навео да се ради о „опстанку људи и животиња“. Да се не ради само о метафори говори и податак да је најмање двоје људи изгубило живот током ледене олује због хипотермије.

 

© AP Photo / Jay Janner/Austin American-StatesmanСцене какве нису одавно виђене у Тексасу: Остин под снегом
Катастрофа у Тексасу, Мексико колатерална штета /фото, видео/ - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Сцене какве нису одавно виђене у Тексасу: Остин под снегом

Поједини Тексашани, који су заробљени у својим домовима, питају се зашто катастрофа у Тексасу није важнија тема националних медија.

Мексико колатерална штета ледене катастрофе у Тексасу

Са друге стране, Мексико је колатерална штета, јер је у тој држави 4,77 милиона људи остало без струје јер је заустављена испорука гаса из САД, пише Блумберг.

То је „муниција“ за председника Мексика Андреса Обрадора који се залаже за смањење енергетске зависности од иностранства.

Две трећине Мексиканаца после неког времена добиле су струју, али је то појачало гласове да би та држава морала да буде независнија у погледу енергије, а то је подвукао и Мигел Рејес, званичник државне компаније ЦФЕ.

Мексички председник залаже се за јачање државне компаније ЦФЕ науштрб приватних компанија које тргују струјом. ЦФЕ је јуче расписала тендер за достављање течног нафтног гаса који би стигао крајем недеље и заменио део испоруке из САД која је угрожена због ледене олује у тој држави, наводи Блумберг. Тако кратки рокови испоруке нису уобичајени, што говори о размерама енергетске кризе, наводи Блумберг.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала