Кремљ о европским санкцијама: Русија се нада да ће у ЕУ превладати политичка воља за дијалог

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Пратите нас
Москва се нада да ће у Европској унији превладати политичка воља за наставак дијалога са Русијом, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Знамо да се, нажалост, разговор о санкцијама води у Бриселу, води се и у Сједињеним Америчким Државама са апсолутно манијакалном упорношћу. То је нешто што не бисмо поздравили, то је нешто што нам се не свиђа“, одговорио је Песков на питање да ли је Русија спремна за могуће увођење нових санкција Европске уније и да ли ће Москва на њих одговорити.

„Надамо се да ће политичка воља за наставак дијалога превладати и да ћемо најтежа питања наших односа решавати искључиво у оквиру дијалога, али с друге стране, све потенцијалне непријатељске претње, наравно, обавезују нас да будемо стално спремни за такве појаве“, рекао је Песков.

Говорећи о томе да ли би могуће реципрочне мере могле да утичу на саму Русију, портпарол је рекао да Русија никада није предузимала контрамере за инат некоме на своју штету.

„То је увек било промишљено и увек је одговарало нашим сопственим интересима, јер ту постоји безусловни приоритет. Спремни смо да узмемо у обзир забринутост наших колега, али за нас су безусловни приоритет увек били и остали сопствени интереси“, нагласио је Песков.

Раније је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ након посете Москви изјавио пред посланицима европског парламента да намерава да искористи своје право и покрене иницијативу за увођење нових антируских санкција.

Након тога је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да је Москва спремна да прекине односе са Европском унијомако се са њене стране уведу санкције које представљају ризик за осетљива подручја економије. Касније је портпарол Кремља Дмитриј Песков навео да је Лавров погрешно схваћен: Русија неће иницирати никакав прекид, она жели да развија односе са Европском унијом.  

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала