Митрополит Амфилохије се враћа на Цетиње, као и увек у борбеном духу /фото/

© Фото : Спутњику уступио Бојан МикучићМитрополит Амфилохије, рад вајара Бојана Микулића
Митрополит Амфилохије, рад вајара Бојана Микулића - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Митрополит Амфилохије ускоро се враћа на Цетиње. Његов споменик биће постављен тамо, а вајар Бојан Микулић каже за Спутњик да је Ђеду морао да направи у покрету – у његовој вечитој борби са ветровима, црногорским и свим осталим.

“Свештена лица се обично раде у статичном положају, али митрополит Амфилохије дефинитивно није био такав”, прича нам Микулић, који је аутор споменика.

Митрополит на Цетињу на пола године од упокојења

Споменик се тренутно налази у ливници „Јанковић“ у Смедереву, а тамо где је блаженопочивши митрополит столовао више од 30 година биће постављен када се наврши пола године од упокојења духовника.

© Фото : Спутњику уступио Бојан МикулићМитрополит Амфилохије, рад вајара Бојана Микулића
Митрополит Амфилохије се враћа на Цетиње, као и увек у борбеном духу /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Митрополит Амфилохије, рад вајара Бојана Микулића

„Он је увек био у наративу, увек је десна рука говорила заједно са њим, то сам хтео да пренесем. Драго ми је што по критикама видим да сам успео“, каже Микулић.

Да би дело било што аутентичније, док је вајао, слушао је говоре митрополита Амфилохија. Желео је да дочара борбени дух великог борца за православну веру.

„Верујем да се кроз физиономију види доста тога унутрашњег. То је у суштини тежак физички посао, али ја сам потпуно удубљен у то, атмосфера је медитативна, радим сатима, а не осећам како време пролази. Имао сам трему пре почетка посла, али кад кренем, иде само од себе. Иако радим са великим поштовањем, не постављам се као да радим огроман ауторитет, то не би било продуктивно“, каже Микулић.

© Фото : Спутњику уступио Бојан МикучићБојан Микулић у свом атељеу са скулптуром митрополита Амфилохија
Митрополит Амфилохије се враћа на Цетиње, као и увек у борбеном духу /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Бојан Микулић у свом атељеу са скулптуром митрополита Амфилохија

Извајао патријарха Павла на Палама

Ово није прво свештено лице које је вајар урадио, плато испред Саборне цркве у Палама краси биста патријарха Павла, а Микулић за Спутњик открива да управо ради скице за споменик Светог Василија Острошког, који ће такође бити постављен у Црној Гори.

Овог младог уметника су, иначе, прославиле скулптуре за спомен комплекс Стари Брод на Дрини. То су силуете које вире из воде и подсећају на страдање шест хиљада Срба, стараца, жена и деце које су убиле усташе у покољу током пролећа 1942. године.

© Фото : Спутњику уступио Бојан МикулићПатријарх Павле испред Саборног храма Светог архангела Гаврила у Палама
Митрополит Амфилохије се враћа на Цетиње, као и увек у борбеном духу /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Патријарх Павле испред Саборног храма Светог архангела Гаврила у Палама

За борце из Невесиња и Глоговца

Наш саговорник вајао је и скулптуру која подсећа на рат из деведесетих. Борци из Невесиња поручили су споменик за Новицу Гусића, команданта Невесињске бригаде. Захваљујући тој сарадњи са овим градом у Херцеговини, настао је и споменик глумцу Небојши Глоговцу.

„У процесу рада одлазио сам тамо да бих разговарао са људима и сазнао да је породица Небојше Глоговца одатле, они су поменули да би код Култруног центра који носи његово име направили бисту. Свидела ми се идеја, одмах сам рекао, људи то је мој поклон, имате од мене бисту, а ви урадите постамент и ливење. Требало би да буде постављена на пролеће“.

© Фото : Спутњику уступио Бојан МикулићБиста Небојше Глоговца ускоро ће бити постављена испред Културног центра у Невесињу, који носи његово име
Митрополит Амфилохије се враћа на Цетиње, као и увек у борбеном духу /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Биста Небојше Глоговца ускоро ће бити постављена испред Културног центра у Невесињу, који носи његово име
Мајка Храброст из Дрвара

Ово није први споменик који је Микулић вајао, а да за то није тражио новац, урадио је и бисту Јелене Трикић из Дрвара.

„Не знам колико је та жена позната у Србији, ми је овде зовемо Мајка Храброст, била је тешко болесна, било је питање да ли ће да се лечи или ће да роди дете које је носила. Определила се за рађање, она је симбол жртвовања за поколења“, објашњава аутор.

Бојан Микулић има четворо деце, рођен је у Новом Саду, дипломирао је сликарство на Академији уметности у Бањалуци, где данас живи. Магистрирао на Академији ликовних уметности у Сарајеву, а запослен је у Народном позоришту Републике Српске.

© Фото : Спутњику уступио Бојан МикулићМикулићева "Мајка Храброст" - симбол жртвовања за поколења
Митрополит Амфилохије се враћа на Цетиње, као и увек у борбеном духу /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Микулићева "Мајка Храброст" - симбол жртвовања за поколења

Поред свих ангажмана који привлаче пажњу јавности има времена да се посвети и необичном експерименту. Уз помоћ једног хемичара синтетише камен и од њега прави биоморфне фигуре, које изгледају као вртне скулптуре од камена.

Уметничко еколошки пројекат

То је заправо уметничко – еколошки пројекат за који су добили новац немачке фондације која покушава да помогне Босни и Херцеговини да се реши дивљих депонија.

„Идеја је да се депоније санирају и да се ту поставе биоморфне скулпутре, да се део око њих уреди, па да видимо шта ће се дешавати, да ли ћемо променити навике људи, да ли ће наставити да бацају смеће или ће престати, па ће ту да бораве као на неком лепом, културном месту“, каже Микулић и додаје да ће прве бити постављене у Бањалуци, Приједору и Мркоњић граду.

© Фото : Спутњику уступио Бојан МикучићМикучић ће на депонију поставити уметничко дело и пратити како ће се људи понашати.
Митрополит Амфилохије се враћа на Цетиње, као и увек у борбеном духу /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Микучић ће на депонију поставити уметничко дело и пратити како ће се људи понашати.

Промоција Николе Тесле по свету

Бојан Микулић ради и ван граница региона, најдраже су му поруџбине Теслине научне фондације из Филаделфије. У њој, али и у Њујорку и Охају и још три америчке државе постављене су његове скулптуре великог научника.

Један споменик Николи Тесли краси и Студентски град у Измиру у Турској. Рад на промоцији Николе Тесле и даље траје.

На крају разговора за Спутњик Микулић открива да тренутно ради још два споменика који ће бити постаљени у Црној Гори, али још не жели да открива о којим се важним личностима ради.

© Фото : Спутњику уступио Бојан МикулићМикулић ради и на скулптури Василија Острошког
Митрополит Амфилохије се враћа на Цетиње, као и увек у борбеном духу /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Микулић ради и на скулптури Василија Острошког
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала