Православни свештеник обновио благо сиријских хришћана – дрвени иконостас из 18. века /видео/

© AP Photo / Hassan AmmarСлика разрушеног Хомса
Слика разрушеног Хомса - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Пратите нас
Православни свештеник, отац Спиридон, који је и стручњак за рестаурацију икона и црквених предмета, обновио је изрезбарени дрвени иконостас из 18. века за православну цркву у сиријском Хомсу.

Храм Светог Георгија победоносца у центру Хомса, у коме се налази иконостас, разрушили су терористи на почетку рата у Сирији. Сада храм поново дочекује вернике.

„Наша црква је порушена 2012. године и њено највеће благо – иконостас, био је разбијен на комаде. До 2014. године цео регион је био недоступан и тек смо 2015. године почели са обновом храма. Иконостас је био у ужасном стању“, рекао је старешина храма, отац Михаил.

„Пет година сам обнављао иконостас. Морао сам да га састављам део по део, као слагалицу. Имали смо више од 250 делића иконостаса. Све смо морали обележити, очистити и залепити специјалном масом“, објашњава отац Спиридон.

Поједине елементе нису могли обновити, па су на њиховом месту приметни нови.

Отац Спиридон је професионални иконописац који се обучавао код мајстора у Грчкој, а последњих 19 година живота посветио је рестаурацији икона. Не узима новац за тако тежак и важан посао – он осликава нове иконе, а зарађеним новцем обнавља старе.

Отац Спиридон има много посла – само у храму Светих Четрдесет мученика у Хомсу пре рата је било око 250 икона, а многе од њих су биле старе по 300-400 година. Сада је остало само око 30.

Неке иконе су пале у руке терориста и оштећене су.

„Када сам почео да чистим иконе из Хомса, испоставило се да је испод боје, којом су осликане, злато. Схватио сам да постоји још један слој боје – оне су једноставно осликане преко других икона, много чудеснијих, којима је преко 400 година“, истиче свештеник.

Иконостас је једна од главних хришћанских светиња у Хомсу. Локални мајстори су га 1750. године исклесали од дрвета и старији је од цркве скоро 150 година. Био је направљен за другу градску цркву – храм Светих Четрдесет мученика, који се први пут помиње у документима из 11-12. века. Иконостас је премештен на данашње место крајем 19. века када је храм Светих Четрдесет мученика добио други иконостас који је поклонила руска царска породица.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала