Произвођач вакцине „Спутњик Ве“ поднео захтев за регистрацију у Јужној Африци

© REUTERS / DADO RUVICЗастава Јужноафричке Републике у позадини вакцине
Застава Јужноафричке Републике у позадини вакцине - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Пратите нас
Произвођач руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) поднео је захтев за регистрацију у Јужноафричкој Републици, саопштило Министарство здравља ове земље.
„Јужноафрички регулаторни орган за лекове (САХПРА) примио је одговарајућу документацију“, наводи се у саопштењу Министарства које је пренела локална телевизија И-Ен-Си-Еј. Наглашава се да су јужноафричке медицинске власти у „сталној интеракцији“ са произвођачима руске вакцине „Спутњик Ве“.

Прошле недеље је јужноафрички министар здравља Звелини Мкизе изјавио да је Јужна Африка заинтересована за набавку ове руске вакцине.

До данас Јужна Африка има највећи број заражених и умрлих од ковида од свих афричких земљама – 1.491.807, односно 47.899, респективно. Крајем ове недеље власти намеравају да започну вакцинацију здравствених радника на ковид 19 вакцином компаније „Џонсон и Џонсон“.

Раније је лист „Економик тајмс“ објавио да власти Јужне Африке намеравају да врате Индији милион доза вакцине против вируса корона компаније „Астра зенека“, које су испоручене почетком фебруара. Испитивања препарата на Универзитету Витватерсранд у Јужној Африци и на Универзитету Оксфорд показала су да она пружа само минималну заштиту од болести изазваних сојем вируса корона 501И.В2 који преовлађује у земљи, у благом и умереном облику.

Руска вакцина против ковида „Спутњик Ве“

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. 

Вакцина је направљена на провереној и добро изученој платформи хуманих аденовирусних вектора. Ефикасност „Спутњика Ве“ је изнад 90 одсто, вакцина пружа пуну заштиту од тешких случајева ковида 19.

Вакцина је добила одобрење за примену у више од 20 земаља, међу којима су Русија, Белорусија, Аргентина, Уједињени Арапски Емирати, Мађарска, Србија, Боливија, Алжир, Палестина, Венецуела, Парагвај и Туркменистан. Инициран је и процес регистрације у Европској унији.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала