Ексклузивно Додик: Сарајево узалуд чека Бајдена и маринце, нема силе која ће укинути Српску /видео/

© Tanjug / Сава РадовановићПредседавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик
Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик  - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Греше они у Сарајеву који мисле да ће се после доласка нове администрације у Вашингтону Џо Бајден „паркирати у БиХ“ шест месеци и довести своје маринце и банкаре да сређују стање. То се неће десити, каже Милорад Додик, председавајући Председништва БиХ уз поруку да нема те силе која ће укинути Српску.

У ексклузивном интервјуу за Спутњик говори и о томе зашто се не може се поредити идеја о великој Албанији и настојања српског народа да се уједини на Балкану, о везаности Срба у БиХ за Косово, о будућности Републике Српске.

После века великих изазова за српски народ покушаћемо да у будућим деценијама на најбољи могући начин одредимо свој статус а он је по нама заједница са Србијом, а не нека имагинарна прича о БиХ, свидело се то коме или не. Данас је то табу тема – мисле ако се не прича неће се ни десити. Ми у Републици Српској везујемо своју будућност за целокупни српски народ, поручује Додик.

- Ми не смемо да останемо без јасне националне линије а она је - национално окупљање, заштита нашег идентитета, наше вере и РС и право да одлучујемо о свом статусу, да као и сви народи света имамо на самоопредељење које је гарантовано највишим актима УН. У међувремену, борба за економски развој и што блискији однос са нашим пријатељима.

Узалуд чекају Бајдена

За будућност српског народа важно је и питање Космета где су управо одржани избори. Косовски дијалог се заглибио, а изгледа ће бити још теже после победе Аљбина Куртија?

- Косово је опште српско питање и то је најважније државно питање Србије. Веома је важно и за нас Србе који овде живимо јер сматрамо да је Косово колевка нашег народа. Курти који прича о условима за дијалог очигледно хоће монолог, а за дијалог су потребне бар две стране. Србија има јасан приступ - да треба да се формира ЗСО. Албанска прича је да се то спречи. Наравно да су странци који треба да буду неутрални по правилу навијачки.

Знам да око Косова они желе да то сломе. Сама чињеница да Бајден шаље поруку која каже  - „међусобно признање“ говори о томе колико је то промашено. Без обзира што је реч о једном од најмоћнијих лидера света, то је потпуно аналфабетска прича, имајући у виду да Србији не треба признање.

Курти који се понаша славодобитно мораће да се суочи с реалним околностима, с тим да је квазизаједница која себе лажно представља државом али да ли ће то и формално постати искључиво зависи од Србије. Зато би му боље било да преговара.

Шта доноси БиХ победа Бајдена?

Међународно-политичке околности су лоше за нас Србе и озбиљне су најаве међународног интервенционизма поводом победе Бајдена. Сви који су у време Трампа морали да чекају одједном су се разгоропадили. И сви исто говоре. Покушавају истим мерама да наметну решења која су нама предочена 1997-1998. И наравно нису успели. Највећа војна па и финансијска операција није успела да уништи РС и направи БиХ. Јер она напросто нема капацитет да буде држава. Пре ће се РС одвојити у територијалном и политичком смислу него што ће БиХ постати оно што хоће они који сада призивају Бајдена. Кад слушате ту причу испада да ће Бајден доћи овде, паркирати се у БиХ најмање шест месеци, довести све своје маринце, интелектуалце, банкаре и шест месеци сређивати стање. Наравно да се то неће десити али представа се прави. Ми смо своје ставове рекли. Немамо задње намере, имамо искључиво намере везане за наш статус. Наш став је да БиХ не може да функционише, нема хемије, нема ни силе на свету која може да направи БиХ унитарном земљом. Нису успели да сломе Хрвате, неће ни нас Србе. Различите методе сламања српског става су познате. Видимо ових дана разне подвале типа ми се као свађамо са Србијом, што наравно није истина јер нема ниједног разлога за то. Па онда – ево, готово је, иду неке нове снаге а те нове снаге правили су они који треба да поспеше стварање унитарне БиХ. Све смо то прошли.

Идеја о „великој Албанији“ различита од настојања Срба

У току предизборне кампање на КиМ актуелизована је прича о великој Албанији. Ако Запад ћути на то, значи ли то да и ви имате право да сањате сан о уједињењу са Србијом?

- Идеја о „великој Албанији“ није скорашња, она је рециклирана и рехабилитована неким настојањима. Мислим да је она на жалост далеко озбиљнија ствар него настојање Срба да се уједине на Балкану имајући у виду то је да ту идеју о великој Албанији подржавају неки центри моћи са Запада. То је нешто што је плаћено кокаинским новцем кроз лобирање и у Америци, и ЕУ. Долазимо до тога зашто неки странац није реаговао. Није реаговао зато што прећутно мисли да то и треба да се деси. Ја не бих себе упоређивао са тим причама о великој Албанији јер мени то не треба да бих ја имао своја опредељења. Ми Срби овде сматрамо да имамо право на свој статус и свој статус веома јасно градимо. Верујемо да је РС држава по свим елементима међународног права. Нема своју столицу у УН али ми живимо државу: имамо територију, становништво, ефективну власт, сарађујемо са земљама у региону.

Дакле, хоће ли Албанци направити своју државу ја то и не пратим. Мени је далеко важнији пројекат који ми овде треба да урадимо - да очувамо мир, стабилност, да имамо што боље специјалне везе са Србијом које ће једног дана прерасти у једну заједничку институцију. ДА ли ћу ја то доживети не знам али желим да оставим генерацијама које ће то да баштине као базичну националну идеју.

Америка више није једини судија

Хоће ли се у предстојећем периоду за БиХ питати пре свега Американци или ће одговорност поделити са ЕУ?

Америчка политика, бар званична, јесте Дејтонски споразум. Американци су на сумњив и помало покварен начин рушили Дејтон. А кривили нас који смо бранили слово Дејтона. Верујем да ће Американци да наставе оно што су и до сада радили а то је широка прича о томе да Дејтон треба да се прилагоди, да се мења мимо Устава. Американци ће покушати да обједине Европљане да нам кроз платформу која се зове ЕУ овде потуре наводно неке реформе које се у суштини тичу организације саме државе. И да онда, ако то одбијемо, кажу да сми ми против европских интеграција. Од 14 мишљења које нам је ЕК доставила као предуслов за испуњавање услова за кандидатски статус три су неспроводива. Један од њих је да ентитети пристану да пренесу надлежност за питања од европског значаја да одлучују органи БиХ ако се ентитети нешто не договоре. То неће моћи да прође, макар никад не били у ЕУ, или барем док је мене овде. То би била сахрана српске националне идеје. Након тога не би прошло ни 10-15 година а РС би се раселила и нестала.

Уз то, Бајден и Америка нису они што су били пре 25-30 година кад су били једини полицајац на овом свету. Та њихова прича о незавршеном послу је логична. Чак је и Бајден говорио да жели да се врати овде да заврши незавршени посао али само онај посао који он мисли да треба. Ако је посао незавшрен, онда ни границе на овим просторима не могу да буду светиња. Ваљда се морамо питати и ми који овде живимо. Нисмо против тога да учествујемо у дијалогу, али они морају да знају да самоупоздање које Срби данас имају овде никад није било веће, као и сазнање да Америка није једини судија, једини аршин који се овде мора поштовати и који има корбач. Нико није глуп да не мисли да Америка није и даље моћна и јака и да и даље може да удари народе поготову мале. Ми не треба да се подбацујемо под тај њихов бич али ако дођемо у позицију да је безизлазно онда ћемо и то учинити.

Очекујете ли да Немац Кристијан Шмит наследи Валентина Инцка упркос неслагању Русије?

- Прича о новом високом представнику је почела са спекулацијама да су се Русија и Немачка договориле о томе, што се сад види да је подвала. У позицији сам да потврдим да значајан број европских земаља не гледа благонаклоно на то. Ова игра са високим представником је још један међународни блеф који ће наравно имати огромну силу, али исто тако ми морамо да разумемо да та блефирања морају да престану. Слажем се са ставом Москве о томе да канцеларија високог представника мора да буде укинута и да се ствари врате на уставно стање а да се ми унутра договарамо на који начин ћемо ићи даље.

„Примићу руску вакцину“

У току је нови круг заоштравања односа између Истока и Запада. Да ли очекујете да ће БиХ у овом случају избећи ту олују?

- Ми смо већ у олуји. Сама чињеница да су од нас тражили да се одредимо према рецимо 5Г мрежи у смислу да то не дође са истока, а под плаштом неке приче о безбедности говори о томе да је ситуација сада комликованија него раније. Негде сте могли и да останете неутрални али данас се тражи да будете сврстани. Ми морамо овде да останемо отворени  према и Америци, Кини и Русији и такву политику ћемо наставити да водимо без обзира колико то неког љутило. Да сублимирам, рекао бих да не можемо да очекујемо што се тиче политичке подршке ништа добро са Запада и да ће они и даље настојати да се наставити њихова политика кажњавања према Србима не само овде него и у Србији. С друге стране, имамо рационалну причу, коју су одмах превели да Руси имају неки замислите малигни утицај. А нема сфере живота где нема ЕУ и Америке у БиХ, а Русе не можете нигде да нађете.

Србија је захваљујући томе што има диверсификовану политику добила вакцине...

- Европа је дефинитивно заглибљена у својој неефикасности везано за пандемију. Ја сам се изјаснио да ћу примити руску вакцину. Преболео сам ковид и сад сам у фази да ми није ургентно потребна вакцина, а имајући у виду да смо добили малу количину сматрам да приоритет треба да имају здравствени радници. А кад дођу веће количине примићу руску вакцину.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала