Иран: Ускоро почиње производња руске вакцине против ковида

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПроизводња вакцине против вируса корона "Спутњик Ве"
Производња вакцине против вируса корона Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2021
Пратите нас
Иран очекује да ће заједно са Русијом започети производњу вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) за мање од два месеца, саопштила је за Спутњик портпаролка иранског Министарства здравља Сима Садат Лари.
„На дневном реду је заједничка производња у складу са консултацијама Министарства здравља и Организације за контролу лекова и хране Ирана са Русијом. Ускоро ће бити објављени детаљи заједничке производње вакцине ‘Спутњик Ве’ у Ирану. Међутим, ми се надамо да ће то бити реализовано за мање од два месеца“, рекла је портпаролка Министарства здравља.

Иран тренутно нема своју вакцину, али је у току развој домаће вакцине. Техеран је за прво време одлучио да се ослони на увезене вакцине. Осим већ добијене вакцине „Спутњик Ве“, Иран размишља о куповини вакцина из Индије, Кине, а обратио се и фонду КОВАКС.

У Ирану је, иначе, 9. фебруара започета вакцинација против ковида првом вакцином доступном у земљи – вакцином Института „Гамалеја“ и у земљи ће се прво вакцинисати здравствени радници.

Портпаролка је додала да иранско Министарство здравља није забележило озбиљније нежељене ефекте руске вакцине од почетка вакцинације у земљи.

Раније је ирански амбасадор у Москви Казем Џалали саопштио да су Иран и Русија потписали споразум о заједничкој производњи вакцине „Спутњик Ве“.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала