Избор патријарха: Важно је да се кроз глас епископа искаже воља Божја

© Фото : Владимир ВасићХрам Светог Саве
Храм Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2021
Пратите нас
Изборни Сабор СПЦ могао би да изабере новог патријарха већ првог дана заседања, док је то што се Сабор одржава у Храму светог Саве, уместо у Патријаршији, мање важно. Оно што је важно је да они који бирају патријарха имају вере и да њихова одлука буде одлука савести, да се кроз њихов глас пројектује воља Божја.

На овај начин Јован Јањић, универзитетски професор и биограф патријарха Павла коментарише сутрашњи почетак изборног Сабора СПЦ на коме ће бити изабран нови патријарх.

Патријарх треба да буде изабран по савести епископа

Оно што је битно је да између тридесет епископа који, према слову Устава СПЦ имају право да буду кандидовани за патријарха, изаберу најдостојнијег између себе, додаје наш саговорник.

„Свако треба да гласа по својој савести. У сваком случају, могуће је обезбедити услове у Храму, а колико знам, нешто је и предузето, да се камере искључе. А може се одредити и неко место, неки посебан кутак где нема домета камера и где се искључује свака сумња, где ће епископи прилазити и гласати за онога за кога мисле да заслужује да буде патријарх“, истиче Јањић.

Препуштати се људском страху и људским приговорима, није достојно тако високог чина као што је избор патријарха – поготово није достојно епископа да обраћају пажњу на тако нешто, додаје он.

Духовни и национални чин

„Треба, дакле, чинити све да то буде заиста слободно изражена воља епископа и да се гласа по савести, јер у питању је један врло одговоран чин, што ће сасвим сигурно имати одјека на каснија духовна, и не само духовна, него уопште и национална дешавања у нашем народу“, сматра Јањић.

Подсећамо, када је објављено да ће се заседање изборног Сабора СПЦ, због епидемиолошких мера, одржати у крипти Храма светог Саве, уместо у патријаршијском двору, покренуте су контроверзе у српској јавности чак и око легитимности избора, с обзиром да се не одржава на месту уобичајеном за заседањем тако важног тела и избора тако важне личности као што је поглавар СПЦ.

Као највећа ометајућа околност за тајност рада српских епископа наведено је да је крипта Храма Светог Саве, где ће се заседање Сабора одржати покривена видео надзором, те да је у таквим околностима тајност рада највишег изборног и законодавног тела СПЦ доведена у питање.

Чињеница је и да ће епископи, уместо у патријаршији, бити смештени у хотелу, такође због епидемиолошких мера.

Ту је Јањић нешто критичнији и наводи да се ипак ради о монасима, као и да у Патријаршији има довољно места за њихов смештај, али ипак, како каже, не мисли да је чињеница да ће епископи бити смештени у хотелу од пресудне важности.

„Чини ми се да се целокупна ситуација користи да би се нанела штета Цркви или да би се на неки начин умањио значај чина који следи, а то је избор духовног поглавара; и то се чини од оних људи који, или сами имају претензија да се нађу на том месту, или би желели да на том месту виде некога преко кога би могли да остваре неке своје интересе“, закључује наш саговорник.

Избор патријарха – Дух свети бира најдостојнијег

Изборни Сабор СПЦ чини цео епископат – Јањић наглашава да је разлика између Светог и Изборног архијерејског сабора скоро уклоњена – некада су поглавара СПЦ бирали и људи из цркве који нису епископи – монаси, архимандрити, архијерејски намесници највећих градова, ректори богословија, па и нека световна лица.

Од 39 епископа који учествују у избору, њих тридесет може да буде бирано за патријарха, јер они испуњавају услов да су дуже од пет година на челу неке епархије.

Заседање Изборног Сабора СПЦ заказано је за 18. фебруар у 12 часова када ће, након литургије, почети заседање, чему следи гласање. Тројица епископа који добију натполовичну већину гласова, улазе у такозвану „тројну кандидатуру“. Гласање се понавља док тројица кандидата не буду изабрани, а када три имена буду изгласана, прелази се у храм.

Пошто ће се овај пут заседање одржати у богослужбеном простору, одмах ће се приступити избору тако што се имена тројице кандидата стављају у коверте, када следи молитва и призив Духа светога. Тада се избор најдостојнијег, према Јањићевим речима, препушта Духу светоме – један од монаха извлачи име будућег патријарха. Наш саговорник је уверен да ће српски народ већ првог дана заседања добити новог верског поглавара.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала