„Нема воде до деокупације“: Украјина намерава да доврши брану која блокира водоснабдевање Крима

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаЈалта
Јалта - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2021
Пратите нас
Антон Кориневич који врши дужност такозваног „сталног представника председника Украјине у Аутономној Републици Крим“ разговарао је са шефом управе Северно-Кримског канала Сергејем Шевченком о потреби да се заврши изградња бране како би се искључила могућност водоснабдевања полуострва.
„Постоје одређена питања која се тичу потребе јачања грађевина која спречавају да вода из Дњепра стиже на привремено окупирани Крим, као и мелиорације јужних делова Херсонске области. Разговарали смо о питањима, важним за функционисање канала, конкретно потреби да се доврши изградња бране на 107. километру канала која, са једне стране, максимално искључује проток воде на привремено окупирани Крим,а  са друге – омогућиће да се значајно побољшају мере за мелиоризацију јужних делова Херсонске области“, рекао је Кориневич, преноси прес-служба „представништва“.

Према његовим речима, „став представништва и управе Северно-Кримског канала је јасан – до деокупације, нема никакве воде за Крим“.

Раније је Украјина обезбеђивала до 85 процената потреба Крима за свежом водом кроз Северно-Кримски канал који је водио од Дњепра. Међутим, након поновног уједињења Крима са Русијом, снабдевање водом потпуно је прекинуто. Питање је потом решено на уштрб природних резервоара, који су током протекле године постали знатно плићи због мале количине падавина и вађења воде из подземних извора. 

Прочитајте још:

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала