Шта је винуло цене нафте у небо

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаНафтна бушотина
Нафтна бушотина - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2021
Пратите нас
Цене нафте су узлетеле данас услед великог поремећаја с испорукама на југу Сједињених Држава ове недеље, због снежне мећаве која је погодила Тексас.

Северноморска нафта Брент је ојачала на трговању у 12:37 чсова по средњоевропском времену за 1,37 долара или 2,2 посто, на 64,72 долара по барелу, а америчка WTI нафта је порасла за 1,18 долара или 2,0 процента, на 61,23 долара, извештава Ројтерс.

Оба типа нафте, који важе за глобалне репере на тржишту, бележе највиши ценовни ниво од јануара 2020. године.

„Нафта WTI се придружила ове недеље трансатлантском ривалу (Брент) достигавши 60 долара по барелу, чиме је први пут од јануара 2020. прешла ту психолошку границу. На овом ценовном нивоу, било каква производња нафте је исплатива“, каже Стивен Бренок из брокерске куће ПВМ.

Подршку ценама нафте су у протеклих неколико недеља пружали ограничена понуда групе ОПЕК+ и наде да ће се са вакцинацијом против ковида потражња опоравити, а снежно невреме и талас изузетно хладног времена у Тексасу, држави с највећом производњом „црног злата“ у САД, додатно је подстакло цене последњих дана.

Очекује се да ће врло ниске температуре у САД пореметити производњу на неколико дана, ако не и недеља јер се замрзла опрема за фракинг на бушотинама, а и рафинерије су затворене, кажу индустријски експерти.

Аналитичари АНЗ-а и Ситигрупе процењују да је америчка производња нафте из шкриљаца пала за најмање два милиона барела дневно. Из Ситигрупе предвиђају да ће кумулативни губитак производње износити око 16 милиона барела до почетка марта, преноси Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала