Шведски лист: Зашто треба да купимо руску вакцину

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПаковања руске вакцине против ковида "Спутњик Ве"
Паковања руске вакцине против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2021
Пратите нас
Ауторка чланка у шведском листу „Дагенс Индустри“ Фрида Валнур навела је да је Брисел признао да се напори у вези са вакцинацијом претварају у фијаско и да ЕУ према броју вакцинисаних становника – пет одсто, заостаје и за Србијом а да је тајна њеног успеха на том плану – куповина руске вакцине „Спутњик Ве“ и кинеске „Синовак“.

Она наводи речи српске премијерке да вакцине нису ствар геополитике него здравља.

„Тај став, могуће, деле представници власти у многим европским земљама“, наводи ауторка.

Према њеним речима, вакцину „Спутњик ве“ (Sputnik V) не треба одбацивати само зато што је руска – успехе у изради препaрата треба сматрати достигнућем целог човечанства без обзира која земља иза њега стоји.

Овде се, како је додала, ради о људима, који умиру без вакцине, али и могућности да се рестартује европска привреда.

У чланку се подсећа да се француски председник Емануел Макрон залаже за набавку руског препарата када га одобри Европска агенција лекове, а да су идеју о производњи вакцине у својим земљама подржали канцеларка Ангела Меркел, аустријски канцелар Себастијан Курц, док је Мађарска одлучила да набави руску вакцину.

„Сви имају исте аргументе: Европској унији је потребно више добављача да би се убрзао процес вакцинације. Тешко је с тим не сложити се“, додаје лист, уз подсећање да је угледни научни часопис „Лансет“ такође „дао благослов“ руском препарату.

Невероватан успех Русије је можда многе изненадио, али не треба заборавити да је Русија у научној области традиционално јака и да има чиме да се поноси, истиче ауторка чланка и у том контексту наводи вакцину против еболе.

Како се наводи, Руски фонд за директне инвестиције добио је наруџбине за милијарду доза вакцине против вируса корона из 20 земаља, а Русија је Унији предложила да купи 100 милиона доза ако Агенција за лекове да одобрење.

„Све се то тиче легитимитета ЕУ. Још увек можемо да избегнемо фијаско“, закључује ауторка чланка.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала