Владика Јоаникије: Избор патријарха је црквени чин, не знам да ли ће бити политичког утицаја

© Sputnik / Радоје ПантовићМитрополит Јоаникије
Митрополит Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2021
Пратите нас
У крипти Храма Светог Саве у Београду сутра почиње седница Сабора Српске православне цркве на којој ће бити биран нови патријарх, а епископ будимљанско-никшићки Јоаникије уочи седнице каже да не зна да ли ће бити политичког утицаја на највише законодавно црквено тело, али да се од свих очекује да дају допринос да процес бирања протекне законито.

Владика Јоаникије је за подгорички Дан рекао да верује да ће саборни ум архијереја пресудно утицати на избор будућег патријарха СПЦ.

Упитан да објасни како се владике Српске православне цркве припремају за овај избор и да ли међу владикама има разних мишљења, несугласица и подела, Јоаникије каже да је бирање патријарха саборни, црквени и светодуховски чин од свенародног значаја.

Сваки учесник тог догађаја треба да следи вољу Божију и да процес бирања протекне законито, у највећој братској слози, истиче Јоаникије.

„Природно је, међутим, да се уочи избора новог патријарха, епископи састају и саветују, неизбежно је да буде и различитих мишљења у вези архијереја за које се треба опредељивати приликом гласања. Како год мислили, важно је да желимо онај избор који ће Цркви донети највише добра и радости, који ће ојачати њено јединство“, навео је он.

Када има добре воље неће бити проблем „да, уз поштовање прописане процедуре, изаберемо тројицу кандидата за коначни избор будућег патријарха“, каже Јоаникије и додаје:

„И по овоме се види да наш закон унапред уважава различита мишљења и стремљења која се мање или више задовољавају избором тројице кандидата. Због тога нема суштинског разлога за теже несугласице међу архијерејима“.

Кад добијемо тројицу кандидата, како је рекао, можемо рећи да смо са наше људске стране дали све од себе.

„После се приступа бирању једног од поменуте тројице са потпуном спремношћу да прихватимо вољу Божију која ће апостолским жребом пројавити новог патријарха. Цео овај процес од почетка до краја прожима се са богослужењем, молитвама и благодарењем Богу чиме се сведочи и потврђује да се избор патријарха догађа у највећем садејству Божије и људске воље“, рекао је владика Јоаникије, пренела је Митрополија црногорско-приморска. чији је он администратор.

Упитан да одговори у којој мери политика може да има утицај на избор будућег патријарха, владика Јоаникије додаје да се о томе у многим медијима последњих дана опширно пише.

Мисли, истиче, да ће сви архијереји одлучивати по својој савести гледајући да угоде Богу и својој Цркви.

„Да ли ће бити или неће политичког утицаја на рад предстојећег Сабора не знам, али верујем да ће саборни ум архијереја просветљен благодаћу Светога Духа пресудно утицати на избор будућег српског патријарха“, поручио је владика Јоаникије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала