Предивне фотографије Земље снимљене са Међународне свемирске станице /фото/

Пратите насTelegramOdyssey
Астронаути и космонаути Међународне свемирске станице осим што врше одговорне и компликоване послове док се налазе на МСС, у слободно време фотографишу планету Земљу и околни свемир. Спутњик вам издваја неке од њих.
© Фото : Soichi Noguchi / JAXAПланина Фуџијама прекривена снегом коју је са Међународне свемирске станице снимио јапански астронаут Соичи Ногучи.
Планина Фуџијама прекривена снегом коју је са Међународне свемирске станице снимио јапански астронаут Соичи Ногучи. - Sputnik Србија
1/15
Планина Фуџијама прекривена снегом коју је са Међународне свемирске станице снимио јапански астронаут Соичи Ногучи.
© Фото : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosПекинг ноћу, снимак руског космонаута Сергеја Куд-Сверчкова са Међународне свемирске станице
Пекинг ноћу, снимак руског космонаута Сергеја Куд-Сверчкова са Међународне свемирске станице - Sputnik Србија
2/15
Пекинг ноћу, снимак руског космонаута Сергеја Куд-Сверчкова са Међународне свемирске станице
© Фото : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosОгромна пространства Источне пустиње заузимају покретне дине и песковити масиви. Већи део територије је ненасељен због честих пешчаних олуја и јаког ветра, високих температура са великим дневним амплитудама типичним за пустиње. Распон температура лети је 40-50°, а зими је просечна температура 5-15° Целзијуса.
Дине у Источној пустињи  - Sputnik Србија
3/15
Огромна пространства Источне пустиње заузимају покретне дине и песковити масиви. Већи део територије је ненасељен због честих пешчаних олуја и јаког ветра, високих температура са великим дневним амплитудама типичним за пустиње. Распон температура лети је 40-50°, а зими је просечна температура 5-15° Целзијуса.
© Фото : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosПред вама је Тупаи – можда једно од најромантичнијих места на свету! То је атол са белим пешчаним плажама, лагунама са тиркизном водом и кокосовим стаблима на Острвима заветрине, која се налазе 19 км северно од Бора Боре.
Атол Тупаи  - Sputnik Србија
4/15
Пред вама је Тупаи – можда једно од најромантичнијих места на свету! То је атол са белим пешчаним плажама, лагунама са тиркизном водом и кокосовим стаблима на Острвима заветрине, која се налазе 19 км северно од Бора Боре.
© Фото : Sergey Kud-Sverchkov / Roscosmos Пешчана олуја која се креће из пустиње Сахара. Снимио ју је руски космонаут Сергеј Куд-Сверчков са Међународне свемирске станице.
Пешчана олуја - Sputnik Србија
5/15
Пешчана олуја која се креће из пустиње Сахара. Снимио ју је руски космонаут Сергеј Куд-Сверчков са Међународне свемирске станице.
© Фото : Soichi Noguchi / JAXAПоглед из свемира на језеро Севан у Јерменији. Снимак јапански космонаута Соичија Ногучија са Међународне свемирске станице.
Поглед из свемира на језеро Севан у Јерменији.   - Sputnik Србија
6/15
Поглед из свемира на језеро Севан у Јерменији. Снимак јапански космонаута Соичија Ногучија са Међународне свемирске станице.
© Фото : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosЖивописни архипелаг Зеленортских Острва је родно место Сесарије Еворе и музике Доброг живота. Заштитни знак Зеленортских Острва је океан: одмаралишта острва привлаче својим пешчаним плажама, роњењем, спортским риболовом, сурфовањем и јахтингом.
Поглед на Зеленортска Острва  - Sputnik Србија
7/15
Живописни архипелаг Зеленортских Острва је родно место Сесарије Еворе и музике Доброг живота. Заштитни знак Зеленортских Острва је океан: одмаралишта острва привлаче својим пешчаним плажама, роњењем, спортским риболовом, сурфовањем и јахтингом.
© Фото : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosСребрни (ноктилуцентни) облаци. Лако их је разликовати од осталих облака: они блистају на сумрачном небу, јер сунце сакривено иза хоризонта осветљава објекте који су врло високо изнад Земље, у мезосфери. Осим тога, разлика у висини између стратосферских облака (тамни, на хоризонту) и ноктилуцентних облака јасно се види са Међународне свемирске станице. Природа ових облака није у потпуности проучена и од великог је интереса за астрономе. Проучавају се и са Земље и из свемира помоћу сонди и сателита.
Ноктилуцентни облаци ─ снимак руског космонаута Сергеја Куд-Сверчкова - Sputnik Србија
8/15
Сребрни (ноктилуцентни) облаци. Лако их је разликовати од осталих облака: они блистају на сумрачном небу, јер сунце сакривено иза хоризонта осветљава објекте који су врло високо изнад Земље, у мезосфери. Осим тога, разлика у висини између стратосферских облака (тамни, на хоризонту) и ноктилуцентних облака јасно се види са Међународне свемирске станице. Природа ових облака није у потпуности проучена и од великог је интереса за астрономе. Проучавају се и са Земље и из свемира помоћу сонди и сателита.
© Фото : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosСицилија је италијанско острво невероватне лепоте. Азурно море, бели и црни песак, виногради, шуме поморанџи и највећи активни вулкан у Европи – Етна. Велика снежна капа на врху вулкана изгледа веома импресивно, посебно са Међународне свемирске станице. Етна је активан вулкан. Према статистикама, отприлике једном у 150 година ерупције потпуно уништавају једно од насеља у близини. Ипак, подручје у подножју Етне је густо насељено, јер је врло плодно због очврсле лаве.
Поглед из свемира на вулкан Етна на Сицилији. Снимак руског космонаута Сергеја Куд-Сверчкова - Sputnik Србија
9/15
Сицилија је италијанско острво невероватне лепоте. Азурно море, бели и црни песак, виногради, шуме поморанџи и највећи активни вулкан у Европи – Етна. Велика снежна капа на врху вулкана изгледа веома импресивно, посебно са Међународне свемирске станице. Етна је активан вулкан. Према статистикама, отприлике једном у 150 година ерупције потпуно уништавају једно од насеља у близини. Ипак, подручје у подножју Етне је густо насељено, јер је врло плодно због очврсле лаве.
© Фото : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosКаракорум је највећи ланац са врховима преко шест и седам хиљада метара. Фоско Маријани је 1958. године овај планински ланац назвао „најупечатљивијим музејом на свету због богатства облика и њихових комбинација“. Његов највиши врх К2 је други највиши врх на свету са 8.611 метара.
Поглед из свемира на планински масив Каракорум, снимак руског космонаута Сергеја Куд-Сверчкова - Sputnik Србија
10/15
Каракорум је највећи ланац са врховима преко шест и седам хиљада метара. Фоско Маријани је 1958. године овај планински ланац назвао „најупечатљивијим музејом на свету због богатства облика и њихових комбинација“. Његов највиши врх К2 је други највиши врх на свету са 8.611 метара.
© Фото : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosОво је Улуру – једна од главних природних атракција у Аустралији, који сваке године долази да посети више од 400 хиљада туриста. Ова масивна формација стена настала је геолошким процесима пре око 680 милиона година. На зидовима стена сачувани су древни цртежи староседелаца, а цело место богато је старим причама и легендама.
Једна од највећих природних атракција Аустралије ─ стена Улуру. - Sputnik Србија
11/15
Ово је Улуру – једна од главних природних атракција у Аустралији, који сваке године долази да посети више од 400 хиљада туриста. Ова масивна формација стена настала је геолошким процесима пре око 680 милиона година. На зидовима стена сачувани су древни цртежи староседелаца, а цело место богато је старим причама и легендама.
© Фото : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosПустиња Даште Лут у Ирану. Локално становништво ово подручје од 500 км² назива Генда Берјан („изгорела пшеница“). Овде, у пустињи Деште Лут, време је стално топло. У сваком случају, ово није једина ствар која овај регион чини јединственим. Пустиња је прошарана гигантским стеновитим формацијама, једним од највиших пешчаних дина на свету које се виде голим оком са Међународне свемирске станице, слаништима и кратерима.
Пустиња Даште Лут у Ирану - Sputnik Србија
12/15
Пустиња Даште Лут у Ирану. Локално становништво ово подручје од 500 км² назива Генда Берјан („изгорела пшеница“). Овде, у пустињи Деште Лут, време је стално топло. У сваком случају, ово није једина ствар која овај регион чини јединственим. Пустиња је прошарана гигантским стеновитим формацијама, једним од највиших пешчаних дина на свету које се виде голим оком са Међународне свемирске станице, слаништима и кратерима.
© Фото : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosОвај необични „цртеж“ у облику срца, који је створила природа, запао је у око камере. Чувено афричко језеро Чад јединствено је на свету. Његово порекло повезано је са појавом отклона земљине коре која је постала језерска депресија. Ово је једина водена површина на пространом пустињском подручју, које је уточиште за многе врсте животиња и птица. Мештани га зову „Сахарско море“, а у преводу са језика истоимене државе реч „чад“ значи „велика вода“. Величина језера се стално мења, а флуктуације су веома значајне. То се дешава због промене кишног и сушног годишњег доба, као и због чињенице да локални становници активно користе воду из једине сталне притоке Чада – реке Шари.
Афричко језеро Чад - Sputnik Србија
13/15
Овај необични „цртеж“ у облику срца, који је створила природа, запао је у око камере. Чувено афричко језеро Чад јединствено је на свету. Његово порекло повезано је са појавом отклона земљине коре која је постала језерска депресија. Ово је једина водена површина на пространом пустињском подручју, које је уточиште за многе врсте животиња и птица. Мештани га зову „Сахарско море“, а у преводу са језика истоимене државе реч „чад“ значи „велика вода“. Величина језера се стално мења, а флуктуације су веома значајне. То се дешава због промене кишног и сушног годишњег доба, као и због чињенице да локални становници активно користе воду из једине сталне притоке Чада – реке Шари.
© Фото : Soichi Noguchi / JAXAСветла ноћног Париза.
Светла ноћног Париза. - Sputnik Србија
14/15
Светла ноћног Париза.
© Фото : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosЖивописни архипелаг Зеленортских Острва је родно место Сесарије Еворе и музике Доброг живота. Заштитни знак Зеленортских Острва је океан: одмаралишта острва привлаче својим пешчаним плажама, роњењем, спортским риболовом, сурфовањем и јахтингом.
Зеленортска Острва - Sputnik Србија
15/15
Живописни архипелаг Зеленортских Острва је родно место Сесарије Еворе и музике Доброг живота. Заштитни знак Зеленортских Острва је океан: одмаралишта острва привлаче својим пешчаним плажама, роњењем, спортским риболовом, сурфовањем и јахтингом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала