Амерички дипломата: Потребан споразум о даљем смањењу нуклеарног арсенала САД и Русије

© Фото : Public domainАмерички мобилни лансерни систем БГМ-109Г "Грифон"
Амерички мобилни лансерни систем БГМ-109Г Грифон  - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2021
Пратите нас
Русија и САД морају да учине помак у преговорима о контроли наоружања током дејства Споразума о стратешком офанзивном наоружању, јер свет чека да види да ли ће две земље са највећим нуклеарним арсеналима почети додатно да их смањују, изјавила је бивша заменица генералног секретара НАТО-а и бивша заменица државног секретара САД Роуз Гетемелер.

„Сматрам да је ово важно питање, приоритет за обе стране – да се у најкраћем року постигне споразум о даљем смањењу, укључујући директно ограничење бојевих глава. А разлог је тај што ће ревизијска конференција о неширењу оружја бити одржана у августу 2021. године, а истовремено је ступио на снагу такозвани Споразум о забрани нуклеарног оружја (СТАРТ-3)... Дакле, свет посматра да ли ће Сједињене Америчке Државе и Русија наставити да смањују и уништавају нуклеарно оружје“, рекла је Гетемелерова за Спутњик.

Према њеним речима, потребно је поставити циљеве који су оствариви у догледној будућности. Конкретно, могуће је договорити смањење броја бојевих глава у приправности, јер их је дефакто мање од 1550 јединица прописаних споразумом СТАРТ-3.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2021
Блинкен: Вашингтон ће размотрити нове начине за јачање стратешке стабилности са Русијом

„Дакле, ако бисмо желели да пошаљемо сигнал, могли бисмо да се договоримо у својству паралелне и једностране мере и кажемо: ‘уместо 1550, сада ћемо распоређивати 1450 бојевих глава’. То је мали корак, али мислим да би могао бити могућ рани сигнал да намеравамо да наставимо да спроводимо Споразум о неширењу и режим неширења оружја уопште“, предложила је Гетемелерова.

Она је додала да би следећи корак двеју држава на пољу контроле наоружања требало да буде споразум о смањењу броја свих нуклеарних бојевих глава, а не само оних у приправности.

„Мислим да је нови главни аспект о којем ми и Русија већ дуго разговарамо тај како ћемо ограничавати непосредан број бојевих глава... У прошлости смо увек смањивали број бојевих глава, једноставним уклањањем носача и одлагањем у складиште. А нисмо се договорили о мерама за верификацију њиховог уништавања. И Сједињене Америчке Државе и Русија су непрестано уништавале бојеве главе, али то је увек била једнострана ствар“, објаснила је она.

Према њеном мишљењу, потребно је разговарати о свим бојевим главама, јер се оне у технолошком погледу не разликују много једне од других и све зависи од носача на који могу да се поставе.

О пакету контроле наоружања

Идеја о изради пакета споразума између Сједињених Америчких Држава и Русије у области контроле наоружања заслужује пажњу, многи у САД такође говоре о овоме, додала је она.

„Искрено говорећи, веома су ме заинтересовале речи заменика министра спољних послова (Русије Сергеја Рјабкова) да су могући неки повезани споразуми. Мислим да је ово можда добар правац. Многи у САД такође мисле у овим терминима. Не бих желела да се све угура у један споразум. Можда би било боље да имамо различите споразуме за различите врсте наоружања или друге технологије“, прецизирала је она.

Према њеним речима, у овој области је пожељан приступ корак по корак и прво је потребно утврдити циљеве достижне за краће време.

„Због тога ми се свиђа идеја Сергеја Рјабкова о различитим споразумима који ће временом бити развијени. Мислим да ово прилично има смисла. И мислим да се за четири године може много постићи“, додала је Гетемелерова.

Раније је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио да би нови споразуми о стратешкој стабилности и контроли наоружања могли бити уобличени као пакет међусобно повезаних споразума.

Перспективе ПРО система

Приликом разматрања стратешке стабилности Русија и САД би требало да разговарају о системима за противракетну одбрану обеју земаља, сматра Гетемелерова.

„Мислим да би било добро да једноставно почнемо тиме што ћемо саслушати у чему је забринутост Русије. Мислим да је прошло неколико година откако смо имали озбиљне, подробне расправе о овоме. Такође ћу рећи да је и Русија направила велики корак у својим технологијама противракетне одбране. По мом мишљењу, било би добро одржати билатералне разговоре о овом питању како би се схватило где се обе стране крећу у области ПРО“, прецизирала је Гетемелерова.

Поглед из свемира на САД - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Москву брине могућа појава ешалона америчке ПРО у свемиру

С једне стране, Русија сматра да амерички лансерни системи противракетне одбране у Европи могу да се употребе као офанзивно оружје. С друге стране, Русија има своја нова достигнућа, као што је систем ПВО С-400 и С-500, о којима такође треба разговарати, констатовала је она.

Заменик руског министра Сергеј Рјабков изјавио је раније да је без напретка по овом питању тешко могуће продужење Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања и закључивање новог споразума.

Повратак на разговор о сајбер безбедности

Русија и Сједињене Америчке Државе треба да се врате на разговоре о правилима игре у пољу сајбер технологија, сматра бивша заменица генералног секретара НАТО-а и бивша заменица америчког државног секретара Роуз Гетемелер.

„(Заменик министра спољних послова Русије) Сергеј Рјабков поменуо је ово питање у својим недавним изјавама, па ме занима да ли он убраја контролу у области кибернетике под иста питања као и контролу наоружања. Али слажем се да се морамо вратити на ове дискусије“, закључила је она.

Према њеним речима, потпуна контрола друге стране у овој области тешко да је могућа, али у прошлости су већ постојали преговарачки процеси који су омогућавали да се направе помаци у развоју неких основних принципа и мера за изградњу поверења.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала